CERDANYOLA DEL VALLÈS   

 


   CAN SERRAPARERA
 
   


 


El nom compost Serraperera, documentat des del segle XVII, és el resultat de la unió de dos cognoms medievals, els Perera i els Serra. Els Perera eren propietaris del lloc on es troba la masia des del segle XIV. La família Serraparera i els seus hereus van ser els propietaris de la masia. L'any 1651 trobem el nom d'una Maria Serraparera a travès de un document de capítols matrimonials.

Per aquesta època foren incorporats a aquest mas quatre mès : el mas Morató, el mas de Santa Llúcia, el mas saltells i el mas Cabot, cap dels quals existeixen ni s'endevinen els seus antics emplaçaments. Al 1844 fou adquirida per En Ramon Tort.

Originàriament, Can Cordelles estava formada per la casa, les dependències agrícoles i una capella, envoltades per un gran pati. La residència senyorial, construïda abans del segle XVII, és un edifici de planta quadrada amb porxos a la planta baixa i galeries de gust neoclàssic al pis superior que van ser afegides el segle XIX, moment en què també es va construir la masoveria.

La masia ha estat una de les més importants del terme i el conreu de la vinya una de les seves activitats principals. Al llarg del segle XX, la torre va quedar envoltada per la urbanització de Cordelles i per les zones industrials.

Can Serraparera va ser una de les masies més importants de Cerdanyola i el conreu de la vinya i la producció de vi algunes de les activitats agrícoles principals.

Tal i co la coneixem, data delsegle XVI i fins l'any 2001 es va estar utilitzant com a habitatge per als últims masovers.

Aquesta  masia te un pati tancat, format per la torre senyorial, la masoveria, les dependències agrícoles i el molí fariner. Els dos edificis principals de la masia van ser construïts en èpoques diferents. La masoveria és el mas primitiu del segle XVI i la torre és una casa senyoria d'inspiració neoclàssica construïda el segle XIX perquè hi residissin els propietaris.

En les excavacions arqueològiques realitzades a l'antic mas l'any 2003 es van localitzar diverses sitges dels segles XII al XV.

Actualment  i gràcies als treballs portats a terme pels alumnes del Servei Municipal d'Ocupació la masovería passa a formar part de l'equipament formatiu i de serveis del Servei Municipal d'Ocupació.

Va ser inaugurada de manera oficial pel Conseller de la Vicepresidència, Josep Lluis Carod-Rovira i per l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral.




 
Adreça: Carrer de Sant Joan, 22-26