CASTELL DE VILOBÍ
(La Selva)
 

L'edifici que apareix a l'esquerra de la fotografia és el de l'església parroquial de Vilobí, amb el seu altiu campanar. L'església fou construïda al segle XVIII sobre l'antiga capella romànica del castell, que ocuparia el lloc de l'actual presbiteri.

Vista de la façana principal


 


Documentat en el segle XII. Durant l'any 1166 se sap d'un senyor dit Vilobí.  El 1241 ho adquireix en permuta el comendador Gardeny.  Modificat durant el segle XIX s'aprecien restes d'una porta levadiza que dóna accés a un pati. Ha tingut diversos propietaris al llarg de la història.  El 1343 ho va ser Ramón de Malarts qui ho habia adquirit a la corona per 4000 sous. Dos anys mes tard ho ven a la ciutat de Girona pel mateix import.

El 1368 ho adquireix Francesc de Santmartí el qual ho manté fins a 1374 que el poble ho compra i ho lliura a la corona.  El 1485 el castell era propietat dels Santmartí i el 1595 pertanyia a la família Cruïlles. Actualment és propietat de Joaquim Vives, que ho ha restaurat.

La part mès antiga fou construïda amb pedra volcànica de la Crosa. Es de planta quadrada i voltat per quatre torres. Al segle XIX s'hi afegí la façana del costat de llevant.
 Es troba dintre del nucli urbà.

Situació : Dins la població de Vilobí d'Onyar (La Selva) 

Accés : Visitat el 6/9/2008: Fàcil de localitzar: al costat mateix de l'església parroquial.

Situació exacte, davant de la porta d'entrada als jardins de l'edificació: N 41º53'20" / E 2º44'35".

Estat :Molt modificat. De propietat privada. Desconeixem si és visitable. Aparcament als carrers dels voltants