CASTELL DE VILASSAR
(El Maresme)
 


 


Documentat l'any  1262. Documentat en 1262 encara que sembla que durant el segle X ja existia la torre cilíndrica i un recinteemmurallat que l'envoltava possiblement sota la jurisdicció del veí castell de Burriac. El 1262 Berenguer de Sant Vicenç cedeix al seu fill Guillem els castells de Vilassar i Burriac amb el desig que en cas de mort la seva dona Saura tingui el de Vilassar. En el períodecomprès entre els segles XVI i XVII el castell és ocupat pels Bosc.

El castell de Vilassar i el de Sant Vicenç, a 1322 passen a poder de Berengueró de Sant Vicenç i anys després a Pere Desbosc fins als segles XVIII i XIX en què extingida la família, l'adquireixen per ordre cronològic els Oms, els Copons (marquesos de Moià i de la Torre des del segle XVIII) i finalment els Sarriera (segle XIX) marquesos de Santa Maria de Barberà i de la Manresana, els actuals propietaris.

Més endavant diverses famílies, la majoria de les vegades per matrimonis, posseeixen la titularitat del castell: els Oms, els Copons ifinalment els Sarrierra qui la van perpetuar fins a l'actualitat. Comprèn un gran construcció amb torres quadrades i torresemmerletades. Al centre del pati li s'alça una bella torre de forma circular. Ha estat restaurat en nombroses ocasions aconseguint l'any 1931 ser declarat monument històric artístic. L'honora posseir un dels millors i complets arxius històrics de propietat privada, comptant amb més de 8.000 pergamins i 70 manuscrits
.


Situació :  Al poble de Vilassar de Dalt – El Maresme

Estat :
Ben conservat. Situat dins d’una propietat privada. Visible exteriorment. Visitable. (s'estableixen onze dies de visites que s'agruparan en dos blocs. El primer permetrà les visites la primera setmana de juliol durant la celebració a la població d'una setmana medieval. D'altra banda, la Festa Majordels Sants Màrtirs, l'abril de 2013, serà el segon període de visites fixat.)

Accés : Visitat el 
19/01/2008     Situació:  Coordenades : N 41 31 03.87 E 02 21 22.60