CASTELL DE VILAFORTUNY
(Baix Camp)
 

 

 

  


Documentat el 1152 data amb que el comte Ramon Berenguer IV i el príncep Robert encomana a Ponç de Regomir la construcció d'un castell i una torre facilitant-li la meitat del terme per a la seva utilització. De nou, dos anys més tard, el príncep Robert torna a proposar aquesta construcció però en aquesta ocasió encomanant-se'l a la família Bertran el qual escollir el nom de Cambrils per al seu nou llinatge.

El 1185 un fill de Bertran, Berenguer de Bertran, rep d'Alfons I l'encàrrec de repoblar el lloc i fortificar-lo. Amb motiu de la guerra contra Castella s'inicia la construcció de la muralla que dura fins a bé entrat el 1406. Durant la guerra dels Segadors la junta de braços del 1640 escollí Cambrils com a plaça d'armes i allí es refugiaren les tropes fugitives del coll de Balaguer i els veïns de les viles immediates no fortificades; s'hi arribaren a trobar uns 2 000 homes. 

El mateix any després d'una duríssima batalla que costa la vida a uns mil defensors, les tropes castellanes derroquen la muralla i fan volar la torre. Va rebre els atacs i assetjaments dels pirates al llarg dels segles XV i XVI i finalment al juliol de 1582 set galeones sarraïns desembarquen en la ciutat i destruïxen aquesta vegada el castell. Va estar sota la tutela de la mitra de Tarragona a la fi del segle XIII. L'any 1933 era propietat dels Castellarnau.

Situació : A Vilafortuny, nucli del municipi de Cambrils (Baix Camp)

Accés : Visitat el 18/12/2008: Situat a l'avinguda de Vilafortuny, davant per davant i perpendicularment al carrer Salazar.    Situació aproximada: N 41º04'20" / E 1º05'47"

Estat : Perfecte estat. De propietat privada, en l'actualitat és un prestigiós establiment d'hostaleria : (http://www.castelldevilafortuny.com/). No és visitable lliurament, tot i que és perfectament viable fer una volta de circumval·lació a tot l'exterior de l'edificació. Aparcament als voltants.

Altres : A la localitat de Cambrils hi podem trobar un bon grapat d'edificacions per visitar. Es recomana la visita a la web http://salillas.net/castillos/baixcamp.htm , on a l'espai reservat a aquesta localitat, es podran localitzar els noms de les diferents construccions.


 INICI