CASTELL VICFRED
(La Segarra)
 

Façana principal

Vista de diferents estances d'aquesta edificació
Vista de diferents estances d'aquesta edificació
Vista de diferents estances d'aquesta edificació
Bodega  La part més antiga del castell. Ara s'utilitza per exhibir estris utilitzats al camp, de diverses èpoques
Forn Cuina


 


Documentat en 1079. El primer esment que es coneix és un testament de Ramón Mir (propietari de Vicfred) cap a la seva muller Engèlsia i que es conserva en el bisbat de Solsona.
Durant l'any 1099 el nom de Vicfred apareix en la consagració de l'església de Guissona. En l'any 1179 Gombau de Ribelles casat amb la marquesa de Cabrera, senyora de Montsonís i els Ventoses; sembla ser l'hi deixa a la seva filla Sança de Llobera. Quan el rei Pere III institueïx el comtat de Cardona, Vicfred és especialment nomenat en el diploma real. Sent els ducs de Cardona, senyors de Torà i barons de Bellpuig i de Juneda (1600) el castell constitueïx un baluard dintre de les seves possessions.
Durant diverses lustres actuen de governadors "castlans", la família Ribelles fins a l'arribada dels Cardona, els quals assenten el seu domini fins a l'extinció dels senyorius. Durant els segles XVII, XVIII i XIX pertany a una de les famílies més importants i influents de Catalunya: els Cardona. En 1998 el Castell de Vicfred es converteix en propietat particular es restaura i es tornen a omplir els seus murs amb la bellesa i l'esplendor que li havien caracteritzat durant segles.

Sa Majestat Felip V va posar les seves reials plantes al castell l'any 1701.
El Pretenent al tron en Carles de Borbó es va hostatjar en ell, el 12 de juny de 1837, dia de la batalla de gra, acompanyat del Bisbe de Lleò.
Sa Majestat Amadeu I de Saboya, en la seva marxa cap a l'exili l'any 1873, va passar la nit al Castell de Vicfred.Situació : Al llogaret de Vicfred, municipi de Sant Guim de la Plana (La Segarra) – Lleida

Accés : Visitat el 22/6/2008: Accessible per diferents itineraris segons procedència del viatger. Com a referència direm que està molt a la vora de Guissona. Fàcil de localitzar dins del nucli urbà.

Situació exacte de l'edificació: N 41º46'24" / E 1º21'32"

Estat : Restaurat. De propietat particular. No és accessible lliurament. Visitable.

Altres : És una visita força recomanable, i per a totes les edats i condicions.

Visita guiada d'una hora de durada , tots el dies de la setmana, per GRUPS amb reserva prèvia.

Diumenges matí, visites no concertades per a PARTICULARS  a les 11:00, 12:00 i 13:00 hores.

Obert tot l'any. Juliol i Agost, consultar-ho al telèfon d'informació 973 40 20 45.