CASTELL DE LA TRINITAT
(Alt Empordà)
 


Vistes de l’edificació des de la carretera del Far
Dues vistes de l’edificació


 Aquesta fortalesa la va fer construir el rei Carles en any 1544 amb la finalitat de defensar la badia de Roses dels pirates arribats per mar i reforçant la tasca de la Ciutadella. La seva estrena en combat va esdevenir en 1564 en un ferotge rebuig a embarcacions pirates. En 1645 després d'una acarnissada batalla contra un exèrcit capitanejat pel comte Duplesis, la guarnició acaba rendint-se. De nou entra en combat en 1794 defensant la ciutat contra els francesos a la Gran Guerra, conflicte que va enfrontar a les regions de la monarquia espanyola de Carles IV amb els de la Convenció republicana de França. Després del fogós embat, al gener de 1795 la guarnició després inutilitzar l'artilleria l'abandonen.

A l'octubre del 2002 es van iniciar unes importants obres de reconstrucció. La primera fase comprenia la neteja de totes les runes acumulades a la primera planta. A mesura que s'anava netejant quedar al descobert els fonaments, unes escales i un forn. Això va obligar a paralitzar momentàniament la reconstrucció i adequar-les al projecte. El projecte inclou també la reconversió de la fisonomia del contorn: zona d'aparcament per a visitants, il·luminació exterior, un jardí botànic en els terrenys confrontants i la rehabilitació d'unes antigues instal·lacions militars al costat del castell.

Vist des alt s'aprecia que els seus costats concloïen en quatre puntes. Les dues més baixes permetien defensar el port i les altres contrarestar el domini que imposava el cim de la muntanya Rom
.

Actualment i amb les obres de restauració finalitzades conviu una part medieval (tal com va quedar després de la seva voladura per les tropes napoleòniques) i una altra altament moderna, donant pas al ciment.Situació : En terrenys de la localitat de Roses (Alt Empordà) 

Accés : Visitat el 13/6/2009. Segons el mapa de Google veurem que l’edificació es troba en un revolt a l’esquerra, al carrer Antoni Canals. Segons el nostre navegador, les coordinades de situació son aproximadament les següents:
N 42º14’50” / E 03º11’04”

Estat : Rehabilitat. No és accessible lliurament. Cal mirar d’aparcar a la mateixa carretera d’accés.

Altres : També se’l coneix com a castell de la Poncella.