CASTELL DE TIVISSA
(El Priorat)
 

Vista general del poble de Tivissa

Vista de la Casa Consistorial, que ocupa ara el lloc
on hi havia anteriorment el castell
Vista de l'Hospital, també edificat en terrenys del castell

 


El castell termenat de Tivissa conquerit als sarraïns, va ésser lliurat per Ramon Berenguer IV als templers l'any 1153. En 1174, en temps d'Alfons I, fill de Ramon Berenguer IV, fou donat  a Guillem de Castellvell. En 1241, passà als Barons d'Entença; als comtes de Prades en 1324; als Ducs de Cardona el 1425, i als Ducs de Medinaceli l'any 1653. Ocupava gran part de l'actual Barri del Castell.

Fou enderrocat l'any 1725; es conserven les portalades i alguns arcs en l'interior dels edificis actuals.
A principis del segle XVIII, el poble adquiri el Castell de Tivissa i en una part d'aquest s'edificà l'Ajuntament. El 16 de juliol de 1810, durant la guerra de la Independència, fou cremat pels francesos amb tots els arxius i 2/3 parts del poble. Fou reconstruit entre 1890 i 1900.

En 1987 es modernitzà integrament, s'enderrocà l'interior i es conservaren sols les parets exteriors, la torre dels arcs i els contraforts de l'antic castell. Darrerament, l'any 1996 s'ha engrandit annexionant un pis de l'edifici contigu a l'Hospital.

Situació : Dins la població de Tivissa (Ribera d'Ebre) – Accés : Visitat el 11/9/2008.

Estat : A principis del segle XVIII el poble va adquirir el castell i en una part d'aquest es va edificar l'Ajuntament i en una altra l'Hospital. Després de múltiples vicissituds històriques l'any 1987 es va modernitzar integrament aquesta edificació, restant solament uns pocs elements de l'antic castell.
Altres : Imprescindible un passeig sense presses pels bonics carrers de trama medieval del nucli antic.