CASTELL DE TERMENS
(La Noguera)
 
Vistes de les restes del castell

 


El castell sarraí de Térmens és documentat el 1106 en esment a la conquesta de Ermengol VI . Després de la batalla de Corbins (1126), el lloc es tornà a perdre i sembla que fou reconquerit de nou pel mateix comte amb la col·laboració de Ramon Berenguer IV de Barcelona.

El 1143 apareix com a castlà d'aquest territori Arnau Berenguer d'Anglesola, cavaller de Ramon Berenguer IV, que acompanyà aquest comte en el setge de Lleida. El 1190 Berenguer d'Anglesola i la seva muller Elisenda feien unes concessions in cechia de Termensa favor de Pere de Preixens i de la seva muller Maria, a condició que tinguessin sempre a punt un home armat per a defensar el castell i la vila de Térmens. Anys després, el castell i la vila foren atorgats a Ramon d'Anglesola. Aquest, vers el 1278, cedí el seu feu a l'hospital de Sant Joan de Jerusalem. Els hospitalers hi establiren una comanda, que fou integrada a la vegueria de Cervera.

Situació : A la part alta de la població de Térmens, municipi de La Noguera

Accés : Les suposades restes del castell es troben dins de la població de Térmens, a la part alta del poble, darrera de l'església de Sant Joan (Antiga comanda de l'Orde de l'Hospital), actualment Centre Cultural des de l'any 1992.

Un passeig per un camí construït sobre pilars, amb interessants vistes sobre el riu Segre, ha respectat acuradament aquestes restes.

Situació : davant de la porta d'entrada a l'església: N 41º43'08" / E 0º45'31".

Estat : Malmès. Escasses restes. Aparcarem discrecionalment, sense problemes, als carrers de la vora.

Als carrers dels voltants de l'església es poden veure restes de la primitiva muralla de la població, que tancava la vila closa.