CASTELL DE TALARN
(El Pallars Jussà)
 

Veiem amb detall les minses restes

 Una de les torres de les antigues muralles que envoltaven la població

 Una altre torre

 


 

Castell termenat.  Documentat el 1064. Documentat des de l'any 1064 quan els comtes de Pallars lliuren el castell a Pere Ramón d'Erill i a Mir Guerreta. Més  tard i continuant els comtes de Pallars com a propietaris del castell van cedir-lo com a feudataris a diversos personatges: Berenguer Mir, Guilaman Hug i Sunyer Ramón. A començaments del segle XII consta com una possessió del comte Pere Ramón.

L'any 1210 Guerau de Talarn rep la custòdia del castell, anys més tard Acard de Mur ho manté en potestat passant més tard a les mans de la família Vilamur. Al 1343 Acard de Mur ven al rei Pere el Ceremonis el castell. Aquest en 1348 ho ven a Acard de Talarn encara que poc després anul·la la venda i se'l  lliura al comte de Pallars juntament amb el castell d'Orrit per 71.000 sous. En l'època moderna consta com a propietari Miquel  de Ramona, de Barcelona; desprès Carlos Ramón de Moner i finalment Mª Luisa de Sullá i de Moner. A causa de corriments de terres per un costat i a demolicions (1960) actualment es pot veure una torre rodona i restes  de murs del que va ser el pati d'armes. La  vil·la evidentment manté encara un aire medieval enfortit per un recinte fortificat.

Situació : A la localitat de Talarn – Pallars Jussà     Localització: Situació: N 42 11 08 E 00 54 03.

Accés : Visitat el 9/11/2007: Procedents de Tremp, per la carretera C-13, en sentit la Pobla de Segur, a uns dos km. de la primera població.

Estat : El "castell" molt reformat. Les dues torres, relativament ben conservades.