CASTELL DE LA SUDA O DE SANT JOAN
(El Baix Ebre)
 

Accés al recinte

 

Accés al recinte

 


 

Castell termenat. El castell se situa sobre l'estratègic turó on hi havia l'acròpolis romana. La fundació de l'alcassaba o fortalesa és d'època islàmica. Fou construida al segle X, en època d'Abd al Rahman III. Del període islàmic resten els basaments i el traçat de les muralles.

Després de la conquesta sarraïna datada entre 715 i 717, nombrosos intents d'alliberar a càrrec de sobirans cristians, va permetre el 31 desembre 1148 que el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV, ajudat per molts nobles catalans i occitans la conquerís. Va ser ocupada com residència real en diverses ocasions.

El senyoriu de la ciutat es va dividir en tres parts, una d'elles incloïa el castell de la Suda (construït per Abd al-Rahman al segle X) i que va anar a parar a mans del noble Guillem de Montcada. Durant els segles XVI i XVII el recinte es va utilitzar com a fortí. Netetja durant la guerra civil va ser totalment rehabilitat, sent actualment Parador Nacional de Turisme. Queden en peu de l'antiga construcció, la muralla, masmorres, i algunes torres de les quals destaquen dues, una circular coneguda per Túbal i una altra quadrada, etc.

Ha estat convertida la fortalesa en Parador de Turisme.   Visites concertades:
977 442 005 (Oficina de Turisme)

Amb l'ocupació cristiana tingué la funció de presó i es convertí en lloc d'allotjament oficial dels seguicis reials itinerants. als segles XIV i XV, s'hi duen a terme reformes i es construeix  el Palau Reial. Al segle XVII, s'hi realitzaran importants modificacions per adoptar-lo a les noves exigències militars de defensa, de les quals encara es conserven el cos superior de les torres i de la muralla, i, ja al segle XVIII, s'hi construeix el polvorí. Des de la dècada dels setanta, el recinte acull el Parador Nacional de Turisme.


Situació : Dins la ciutat de Tortosa (Baix Ebre)
En un petit turó sobre la ciutat.      Coordenades : 40 48 54 E 0 31 24

Estat : Excel·lent estat. Actualment és Parador Nacional de Turisme. L'accés a la plaça de la part superior de l'edificació, es permesa.