CASTELL DE SUBIRATS
(Alt Penedès)
 


 

 Vista parcial

  Vista parcial

Torre Restes Restes
 


Documentat en 917 com residència de el vescomte de Barcelona, Ermenard i del seu germa Udalard. La seva construcció va afermar la defensa i protecció de la frontera amb el Penedès al convertir-lo en un robust fortí.

Durant el segle X, Subirats esta sota el domini de  Castellanos. Pere III recupera la jurisdicció en 1344 estant sota la jurisdicció de Pere III i anys més tard, entre 1377 i 1470 ho és dels Cervelló. Ell  acabada la guerra contra Joan II se li confisca el castell i es donat a Roderic de Perea.

Entre 1498 i 1568 trobem als Gralla. Va donar nom al castell i gràcies a la seva estratègica ubicació era un excel·lent lloc d'observació de totes les terres del Penedès. Els Gralla posseïren la castlania del castell de Subirats fins el 1611, que fou venuda als Milsocors. El castell és derruït pel marquès dels Vélez en el transcurs de la guerra de Segadors. Després d'haver arribat a una situació de ruïna, un parell d'aportacions del Ministeri de Foment posarà fre a la seva degradació i consolidarà la seva torre i li convertirà en un centre de turisme. De les seves restes es dedueix que el recinte era reforçat per quatre torres rodones, i que al bell mig hi havia la torre mestra.

Respecte al accés al castell es por arribar procedent de l’Ordal, per la N-340, en direcció a Vilafranca, i a l’arribar al llogaret de El Pago, a la dreta hi ha una desviació, amb direcció a St. Sadurní d’Anoia,  que ens portarà a Els Casots. Arribats aquí, hi ha un parell de cartells que ens indiquen perfectament el camí, sempre asfaltat.  Lloc d’aparcament molt gran a l’arribar a l’edificació.

No visitable l’interior, està vallat i amb un cartell que ho prohibeix expressament.

Situació: A Els Casots, entitat de població del municipi de Subirats (Alt Penedès)
Coordenades : 
N 41 24 57 E 01 49 02