CASTELL DE SOLTERRA
(La Selva)
 

Cim del turó amb la Creu de les Guilleries 
Vista de les úniques restes de l’antic castell: la base d’una torre rodona
Petites restes situades dalt del turó Una imatge de les restes
 

 


Documentat des del 984 com a possessió del comte de Barcelona. La comtessa Ermessenda que el va rebre com a dot de casament, enl 993 el cedeix al seu nét Ramon Berenguer "el Vell" el 1056. L'any 1107 Ramon Berenguer III lliura el castell a la seva filla Maria. Anys més tard, el 1121 Berenguer Bernat de Queralt el rep com alou del comte de Barcelona. Va ser senyor del castell a mitjan segle XIII Arnau de Vilademany. Segons sembla, es va esfondrar al segle XV.

Actualment s'hi poden apreciar restes de la base d'una torre que sobre 1950 va servir de suport per aixecar la Creu de les Guilleries. Va ostentar la seva propietat la família dels Gurb dels quals eren així mateix senyors dels castells de Mascarbó o de la Rovira i posteriorment la família dels Sarriera.

Ruïnes
. Es troba al cim de les Guilleries, a la muntanya del mateix nom. en el tram de la pista St.Hilari-Sta.Coloma.Situació : En terrenys del terme municipal de Sant Hilari Sacalm (La Selva) 

Accés : Visitat el 19/9/2009.      Coordinades: N 41º55’23” / E 2º31’58”.

Altres : També conegut com a castell de Sant Miquel de les formigues, sobrenom que es deu al fet que el cim és ocupat a la tardor per innombrables formigues alades que hi venen a morir en grans quantitats.