CASTELL DE SIURANA
(El Priorat) 

Vista des de les cases del poble, del recinte sobirà del castell. Observi's el roquerar, i el profund caient sobre el que està edificat.

Part de la muralla, que transversalment a la del castell,
tancava l'accés a la població.
Vista del recinte jussà
Entre el recinte jussà i la llengua de terreny que permetia l'accés al
conjunt, hi ha un respectable fossat – diuen que excavat a la roca.  
Vista del recinte sobirà, des de l'espai del mig de l'edificació.
Tunel Hi han diverses cisternes "Espai cobert per una volta de carreus i arcs diafragma
 de pedra, que es coneix com la Presó, una cisterna
de cronologia baix medieval".
És la única peça coberta del recinte.

 


Documentat en 1153 el castell està actualment ruïnós amb restes de murs i d'una càmera a conseqüència de l'ocupació de 1651 i de l'atac dos segles més tard de nou dels francesos que van tornar a incendiar. Com a conseqüència d'una primera fase de rehabilitació s'aprecien els seus límits perimetrals (180 x 50 metres) i les torres de defensa.

Per la seva
presó van passar grans personatges entre ells el que seria rei, Carles II d'Anjou i del Maine.En 1146 Berenguer Arnau rep la propietat del castell de mans de Ramon Berenguer IV. Va ser conquerit per Ramon Berenguer IV i després de la seva reconquerit governat per Bertran de Castellet i posteriorment per Albert de Castellvell.

Declarat Conjunt Històric l'any 1994, es troba en període de recuperació.


Al poble de Siurana, municipi de Cornudella de Montsant

Accés : Poc abans d'arribar a la població (16-8-2007) hi ha un cartell que, en teoria, limita l'accés dels vehicles, als veïns del poble. A l'esquerra mateix, hi ha un bon descampat per aparcar (E 0º56'09" N 41º15'30"). Cal continuar uns dos-cents metres a peu, fins arribar al poble.

Estat : Malmès. No deu ser de lliure accés, doncs hi ha una tanca de filferro, amb una porta tancada per un gruixut cadenat. No hem pogut veure cap cartell limitant el pas.