CASTELL DE SAVALLÀ DEL COMTAT
(Conca de Barberà)
 

Façana

               Vista del poble                  

      Façana

 


Castell termenat.  Documentat el 1093. A la fi del segle XII apareix com senyor del lloc Gombau de Oluja, pasant al segle XIII  als Timor, i posteriorment, al segle XIV, als Boixadors, per casament de Francesca de Timor amb Berenguer de Boixadors.

Bernat de Boixadors, fill dels anteriors, va comprar al rei el 1380 la jurisdicció del castell juntament amb la de les Piles, Guialmons i Rubió. Els Boixadors obtenen el 1599 juntament amb Bernat de Boixadors i de Erill, el títol de comtes de Savallà, que ha perdurat fins als nostres dies.

Se sap d'aquest gran castell que va ser reedificat entre els segles XV i XVI i durant el XVIII va iniciar les funcions de Palau després de fixar la seva residència els comtes de Savalla: la família Boixadors. Amb el pas dels temps i després de ser abandonat  va iniciar una progressiva ruïna del que queda com bastió uns alts murs i les torres de la defensa de forma circular. A la fi del segle XIX per a la restauració del castell de Peralada propietat de la mateixa família, es van utilitzar nombrosos i importants elements arquitectònics d'aquest castell.

Bernat de Boixadors va ser comte de Savallà i per matrimoni baró de Vallmoll. El comte Joan Antoni de Boioxadors i de Pinós heretaria els títols de vescomte de Rocabertí i comte de Peralada. Va ser el centre del comtat de Savallà.
 
A Savallà del Comtat  (Conca de Barberà)    
Localització: N 41 32 37.38 E 01 17 56.55