CASTELL DE SANT FERRAN    
(Alt Empordà)
 


 Porta d’accés a l’edificació
 
 

Primeres fortificacions que es troben a l’entrar al recinte
 

Vista del fossat
 

Accedint al cor de la fortalesa
 

Espectacular aspecte del pati d’armes
 
 

Altres vistes del pati d’armes
 

Visitants proveïts de cascos i llanternes, disposats a internar-se pels soterranis del castell,
per fer un passeig en barca pel dipòsit d’aigua que hi ha sota el pati d’armes.


 
Estàncies arranjades per exhibir-hi documentació, maquetes, fotografies , etc.
 

 


 


Construït entre 1753 i 1772 durant l'època de Ferran a la part alta d'un petit cim, segons l'estil Vauban per l'enginyer Juan Martín Zermiño (enginyer i director de la Real acadèmia de Matemàtiques de Barcelona) és una de les majors fortaleses construïdes a Europa de forma pentàgon irregular estrellat, amb doble recinte de muralles. Al juliol de 1997 va ser obert a la visita pública de manera regular, seguint el calendari i els horaris convencionals. El perímetre exterior es de 3.125 metres i l'interior 2.100 metres. Entre ambdós s'estén una fossa, que, amb una superfície pròxima a les quinze hectàrees, allotja la totalitat de les obres defensives exteriors de la fortalesa: una gran tenalla principal i altres dos menors, dos contraguardias, set revellins de diverses grandàries i cinc galeries de contramina, sumant les seves dependències un total de 89 casamatas i vuit cisternes.

El recinte interior ho formen cinc baluards i una plataforma de menor grandària, tots units amb sengles cortines de muralla en l'interior de la qual es troben 111 casamatas per a allotjament i serveis de la tropa. Sota el seu pati d'armes que ocupa una superfície de dotze mil metres s'allotja la reserva principal d'aigua potable. En les seves troneras podien ser muntats 230 canons. La guarnición mínima per a mantenir la fortalesa en condicions òptimes de defensa era de 6000 homes podent-se aquarterar el doble. En l'actualitat el Castell de San Fernando de Figueres és una propietat de l'Estat Espanyol, adscrit al Ministeri de Defensa i afecte a l'Exèrcit de Terra. Es troba integrat en el Comandament de la Regió Militar Pirinenca i sota la responsabilitat de la Brigada d'Infanteria Lleugera Urgel IV, situada en la Base "General Alvarez de Castro" de Sant Climent de Sescebes -Girona-.

El Castell de Sant Ferran de Figueres, és un Bé d'Interès Cultural, catalogat com Monument Històric Artístic.
A  la ciutat de Figueres (Alt Empordà) – Girona.

Època
: Segle XVIII. En general el seu estat és el d’una edificació malmesa, amb algunes estances restaurades i bonics racons per descobrir.
Visitable. Aparcament en una zona pròxima disposada prèviament a l’efecte.

Accés – Visitat el 10/09/2005. El localitzarem a la part alta de la ciutat, al final del carrer Pujada al castell. Durant el recorregut per Figueres, trobarem cartells indicatius. 

Situació
: N 42 16 22   E 02 57 01. Altitud: 106 m.