CASTELL DE SALDES
(
El Berguedà)
 

 


Castell termenat. Documentat l'any 1068 i 1095 mostra encara importants zones del seu perímetre. Conserva encara una bona part de les muralles exteriors, l'ermita de Santa Maria i el pati.

També destaca una gran sala del segle XIII coberta amb volta apuntada i amb perta d'arc de mig punt. L'ermita de Santa Maria del Castell és una petita església, de la qual es tenen notícies des del segle XIII en què era l'església del castell. Consta d'una petita nau rematada amb un absis ovalat i coberta amb volta apuntada.

Al segle XII ja es trobava en possessió dels barons de Pinós, senyors del lloc de Saldes, que sovint hi residiren, sobretot d’ençà del segle XIII. Durant la guerra contra Joan II el batlle del castell, Simó Tomàs, jurà de mantenir el castell en nom del rei de França (27 de novembre de 1469). Durant el segle XVI Saldes, com altres llocs de l’antiga baronia de Pinós (segle XII), passà a ésser possessió dels ducs d’Alba.

A l’any 1381 la població del castell de Saldes i les cases adjacents, donava la xifra de 36 focs.

A finals del segle XVI, les guerres dels remences afectaren sovint la població de Saldes, provocant l'inici de l'abandonament gradual del castell.

Situació: A les afores de Saldes, població de la comarca del Berguedà.

Localització: N 42.23347 E 01.73912