CASTELL DE RUBIÓ DE SÒLS
(La Noguera)
 

Vista del castell
Vista del castell

Vista de la torre

 

 


El castell de Rubió de Sòls està situat a la part més alta del serrat del poble, en un punt des d'on es tenen unes grans vistes del riu Segre. La documentació de què es disposa permet atribuir.li un arigen islàmic i adscriure'l a la Marca d'al-Andalus durant el segle XI.
Es creu que la seva construcció responia a les necessitats de protecció de les comunitats rurals de la contrada i al control del riu Segre en el seu pas per aquest indret. Sembla probable que Rubió presentés diferents recintes integrats en una gran fortalesa i que al segle XI es reaprofitessin. Es transformarien durant el segle XII i XIII fins assolir l'estat actual.

Situació : Damunt d'un roquerar situat en terres de Rubió de Baix, nucli del municipi de La Foradada (La Noguera) – Lleida.

Accés : Visitat el 8/11/2008       
Situació exacte: N 41º54'22" / E 0º59'49".

La torre supervivent, d'imponent factura, (n'hi ha una altre més petita, esmotxada) presenta al nostre parer, un relatiu bon aspecte. Manté en peus tres parets i el sostre de volta de canó. L'entrada a una petita cambra soterrània semi derruïda però accessible, amb les parets degudament "grafitejades", ocupa una part del terra de la torre.

Estat : Malmès. Lliurament accessible. Les vistes sobre el riu Segre, vorejat per la carretera d'Alós de Balaguer a Artesa de Segre, son esplèndides.