CASTELL DE RÚBIES
(La Noguera)
 

Confosa amb les cases de la població  es conserva part de la torre mestra.
Detall de la torre mestra  on es mostren dues files d'espitlleres
 

 Des de 1960, el poble de Rúbies roman despoblat i a un pas de considerar-se ruïnós. A la part alta de la població es localitzen dos edificis remarcables, l'església de Santa Maria i la torre de defensa del castell a uns 20 metres d'ella. Les dues construccions daten del segle XI.
La torre d'uns 9 metres d'alçada està distribuïda en tres plantes. Després del pas dels anys la torre va estar dedicada a habitatge i rebre diverses modificacions. En l'actualitat s'aprecia un conjunt de tres espitlleres en el nivell corresponent al segon pis i una al nivell inferior.

Situació : Al llogaret abandonat de Rúbies, al terme municipal de Camarasa (La Noguera) 

Accés : Visitat el 5/9/2009.    Situació: N 42º01’15” / E 0º54’45”.

Estat : El poble el formen un conjunt d’edificacions força malmeses. La única edificació supervivent del castell és la torre mestra, molt reformada. Hom es pot moure lliurament per tot arreu. L’església romànica del segle XII es troba força arruïnada i amb andròmines dins.
Si circulem per l’interior de les derruïdes edificacions, no és gens improbable que ens caigui quelcom al cap.

Altres : A la comarca de la Noguera hi trobarem un munt d’interessants edificacions medievals. Veure a http://salillas.net/castillos/noguera.htm un recull exhaustiu d’aquestes velles construccions, la gran majoria perfectament identificades i situades damunt d’un planell que també veurem en aquesta mateixa pàgina.
Bibliografia: El llibre “El municipi de Vilanova de Meià”, editat l’any 2001 per l’Ajuntament del mateix nom, obra de Ramón Bernaus Santacreu i Ferran Sánchez Agustí, ens ha proporcionat informació gràfica i històrica que ens ha estat de gran ajuda per la localització de varies edificacions properes.
Gràcies també al personal de l’oficina de turisme d’aquest mateix poble per la seva simpatia i professionalitat 
(http://www.ccnoguera.cat/vilanovademeia) . La seva col·laboració ha estat clau en la descoberta d’aquestes poc conegudes construccions.