CASTELL DE RUBÍ
(Vallès Occidental)
 

 


 


Documentat el 986 encara que és al 1002 mitjançant un document de confirmació de propietat atorgat pel Papa Silvestre II cap al Monestir de Sant Cugat del Vallès.

Anys més tard, al 1023 Ermessenda de Carcassona vídua del comte de Barcelona Ramon Borrell, per tal de posar terme a els problemes suscitats entre el seu fill Berenguer Ramon I i ella per la negativa d'aquesta de donarle el dot rebut del seu pare el comte, li cedeix el castell de Rubí.

Diversos membres del llinatge Claramunt el posseeixen. Entre ells Bernat Amat de Claramunt i Guillem de Claramunt
L'any 1049 Bernat Amat dóna el castell a Ramon Seniofred. A començaments del segle XI comença a aparèixer el llinatge dels Rubí a través de Ramon de Seniofred de Riurubí. L'any 1233 Jaume I autoritza a Berenguer de Rubí a la construcció dintre del terme del castell, una casa forta que és la que en l'actualitat rep el nom de Castell.
Sembla que l'antic estava construït pròxim a l'ermita de Sant Genís i poc a poc va deixar d'existir. L'actual va ser possessió de Guillem de Guàrdia passant més tard al poder dels Torrelles. Més tard ho adquiriria la família Copons i més tard els Sarriera. Se va reedificar al voltant de l'any 1223 com a casa forta.

Altres propietaris del castell van ser Guillem de Guàrdia, la família Torrelles de Rubí (1360) fins quasi un segle més tard; els Sentmenat i posteriorment els Oms, ell marquis de Santa Maria de Barberá i més tard per un industrial anomenat Almirall. Finalment es va convertir en masia.

El castell té tres boniques finestres gòtiques i una façana lateral amb quatre arcades gòtiques possiblement des de la seva construcció a fi de reforçar la seva estructura. Al 1996 és castell obre les seves portes com Ecomuseu Urbà i dos anys més tard com a museu permanent.

Aquest museu constitueix un espai estable de relació intercultural on s'hi troben representades i reflectides les diverses realitats històriques, culturals i socials de la ciutat.

Situació : A Rubí (Vallès occidental)
Adreça : c/Castell, 35        Coordenades : N 41º29'38"  E 2º01'35"
Horaris : De dimarts a dissabte de 16 h. a 20 h.; diumenges d'11 a 14 h. i festius tancat.
Informació : 93 588 75 74.