CIUTADELLA DE ROSES
(Alt Empordà)
 


Porta d’entrada (Portal de Mar)
Torre Torre
Reste de construccions En primer terme, restes de construccions medievals.
Al fons vista de les restes del Monestir.
Restes helèniques Fossar i valuards
Acces a un baluard Monestir de Santa Maria de Roses – segles IX-X – Vista posterior

 


L'importància estratègica del port de Roses va fer necessari al segle XVI renovar totalment les fortificacions de la vila, davant l'amenaça turca i les lluites amb els francesos. L'emperador Carles V ordenà construir la gran Ciutadella sota la direcció de l'enginyer paduà Luigi Pizano.

Els seus murs són de l'estilo Vauban. El recinte de l'antiga ciutadella de Roses, inclou les restes de l'antic monestir de Roses.

El document més antic referent a l'església —després monestir— de Santa Maria de Roses és del 943. La decadència del monestir va ser una mica ràpida i en arribar el 1588 es abandonat pels monjos a causa d'una epidèmia.

La passejada pel recinte de la Ciutadella és imprescindible per als qui visiten Roses. Declarada conjunt historicoartístic l'any 1961, la Ciutadella aplega vestigis de diferents èpoques i ocupacions. La fortificació militar, amb la monumental Porta de Mar, és un recinte de 131.480 m2 d'estil renaixentista que va ser construït el 1543. El seu interior és un important jaciment arqueològic on es troben les restes de la ciutat grega de Rhode, fundada l'any 776 aC pels rodis; el barri hel·lenístic, que va viure durant els segles IV i III aC els moments de màxima prosperitat de la ciutat; la vil·la romana, datada entre els segles II aC i VI dC; el monestir romànicollombard de Santa Maria, del segle XI, i les troballes del segle XIX.