CASTELL DE ROCABERTÍ
(Alt Empordà)
 
Diferents vistes
 

 

Castell termenat. Documentat el 948 es conserven només algunes restes dels seus murs aixecats en una zona rocosa. Centre de tan famós llinatge que va trigar a aparèixer fins al 1109 amb Dalmau de Rocabertí (extingint aquesta línia amb Ramon Guillem vescomte de Peralada, Rocabertí i Verges). Jofre I de Rocabertí va ser senyor de Rocabertí, Carmençó i Ceret doncs el nom del llinatge va ser adoptat prenent el nom el castell qui al seu torn ho va adquirir per estar assentat sobre una gran roca granítica.

Dalmau III de Rocabertí i de Palau obté per matrimoni Calabuig, Navata i Peralada i per compra al rei Llagostera.
Dalmau IV de Rocabertí i d'Urgell obté per matrimoni la baronia de Cabrenys.
Dalmau IV de Rocabertí i Fernandis d'Híxar renúncia als seus drets sobre el comtat d'Empúries permutándolo per la baronia de Verges i el castell de Requesens el 1416. Francesc Jofre I de Rocabertí i de Pacs seria comte de Peralada.


Situació : En terrenys del municipi de La Jonquera (Alt Empordà) – Girona

Accés : Visitat el 5/8/2009.      Situació de les restes: N 42º26’12” / E 02º53’02”.

Estat : Malmès. notables restes de murs molt trossejats sobre un aspriu roquissar. Lliurament accessible.

Altres : Extraordinàries vistes sobre la Jonquera i voltants.

Al municipi de La Jonquera hi ha unes quantes edificacions medievals. Es recomana visitar la pàgina http://salillas.net/castillos/altemporda.htm, on a l’apartat corresponent a aquesta població es podrà localitzar el nom de les construccions , per poder a continuació visitar les pàgines on hi ha documentació gràfica de cadascuna d’elles.