CASTELL DE RIBELLES
(La Noguera)
 

Vista general
Vista parcial
Si hem de fer cas del cartell, l'església és dins del mateix recinte que el castell

 
Castell termenat. Documentat en 1075. Durant el segle XIII ja pertanyia a la família dels Ponts i més concretament  en 1590 a Gispert de Ponts. Aquesta jurisdicció recau als marquesos de Tamarit els quals  la venen a la família Durán i aquests a la seva vegada  en 1871 a Josep de Bofarull i Rafart.

Aquesta obra medieval va ser restaurada  durant els segles XV i XVI. Forma un interessant conjunt junt amb l'església i el cementiri.
Manté bona part d'obra medieval amb base preromànica i romànica així com ampliacions efectuades als segles XV i XVI. Com a resulta de les obres realitzades a començaments de segle XX, forma un conjunt integrat pel castell, el cementiri i l'església. En el seu absis i mentre s'efectuaven obres de rehabilitació, es van descobrir part d'unes pintures que podrien datar-se del segle XIV. El fet que es trobi ubicat en "la ruta de les invasions" obligava als Barons de Ribelles a participar activament  en les terres reconquistades.

El 1671 Pere de Ponts i de Guimerà va vendre la baronia de Ribelles a Francesc de Montserrat, primer marquès de Tamarit, venda que fou pledejada per la seva neboda Maria Teresa de Ponts i de Ros, que guanyà el plet el 1702. Tot i això, la baronia retornà aviat als marquesos de Tamarit, que la vengueren als Duran i aquests, vers el 1871, a Josep de Bofarull i Rafart, a qui fou reconeguda com a títol del regne el 1872 pel rei Amadeu I. Després, la baronia passà als Llabrés, residents a Palma de Mallorca.

Els primers membres de la nissaga són Adaleta de Ribelles i el seu fill Ramon Gombau de Ribelles que consten com a posseïdors del castell i de terres, a més de disposar de quantitats d'or per a compres de ramat cavallí. Al voltant d'Ermengol IV trobem un Pere Ramon de Ribelles que signa com a fidel del comte en diversos documents. La seva baronia comprenia a més a més les poblacions de l'Alzina, Vilalta i Guardiola.

El gran castell de Ribelles fou pràcticament refet a l'inici del segle XX i forma un curiós conjunt amb l'església i amb el cementiri, on hi ha una singular capella i un gran panteó per als barons. Actualment es conserva  en estat ruïnós.

Situació Al poble de Ribelles, municipi de Vilanova de l'Aguda (Lleida).

Accés : A dalt de tot del poble (E 01º16'40" / N 41º 53' 00"), fàcil de localitzar de manera intuïtiva. Es pot aparcar còmodament.

Estat : Visitat 21/08/2007. Malmès. Entenem que no és visitable. Un cartell informatiu – en tres idiomes – adverteix de la perillositat de la visita.