CASTELL DE PUIGCERCÓS
(Pallars Jussà)
 

Vista parcial de les restes

 


 


Castell termenat.
Documentat el 1194 estava emplaçat al capdamunt d'un turó des del qual defensava la plana de la Noguera Pallaresa. Propietat de Ramon de Puigcercós aquest ho ven a Acard de Mur per 600 sous jaquesos l'any 1200. El rei també hi tenia drets o l'alta jurisdicció al segle XIV; el lloc acabà essent de la jurisdicció del paborde de Mur, que es va mantenir fins el 1851.

Conserva una torre sobre un petit turó força minvada ja que una allau del terreny es va dur part.

El dia 21 de desembre de 1971, a través de cessió gratuïta de l'Estat i la condició d'atendre de la seva conservació i custòdia, passa a formar part del patrimoni de la Diputació.


Situació : En un turó situat sobre el poblet de Puigcercós, terme municipal de Tremp (Pallars Jussà) - Lleida

Accés : Visitat el 11/10/2008      Situació de l'edificació: N 42º07'49" / E 0º53'01".

Estat : Molt malmès. Lliurament accessible. Dalt la planura hi ha diversos cartells que alerten de la perillositat d'acostar-se al precicipi. Es pot observar perfectament una llarga escletxa que es va formant ...

Altres : El poble de Puigcercós actualment està ubicat a tocar de la carretera C-13. Antigament, havia estat edificat a la vora d'on ara encara hi ha les restes del modest castell. Una tragèdia que va començar l'any 1848, amb unes primeres esquerdes al turó dalt del qual s'aixecava el poble, varen donar la veu d'alarma, que no obstant es va apaivagar durant alguns anys més. Però els primers dies de l'any 1881 la situació es va fer força perillosa, de tal manera que es va començar a abandonar el poble, per finalitzar l'any 1892 amb l'entrega de les noves cases als veïns. Sembla ser que aquesta tasca es va poder portar a terme finalitzant un magnífic exemple de solidaritat, donada la commoció que va representar per l'opinió pública aquesta situació, i que varen mobilitzar moltes persones i entitats que van col·laborar econòmicament en la reconstrucció del lloc.