CASTELL DE PÚBOL
(Baix Empordà)
 


 

Documentat el 1017 a través de la butlla que el papa Benet VII envia a Bonfill, abat de Banyoles.

Va pertànyer a Gaufred Bastons un noble del tribunal del comte d'Empúries. El seu fill Guillem Gasfred en 1149 juntament amb el castell de Cerviá el ven a Arnau de Llers. Poc després el fill d'Arnau, anomenat Guillem de Cervià canvia el seu cognom pel de Llers exercint de senyor del castell fins a l'aparició de la família de Campllong al voltant de 1370. Així doncs aquest any consta com a propietat de Gisper de Campllong.

Mort Francesc de Corbera i de Campllong li succeeix la seva filla Isabel de Corbera-Campllong la qual fruit del seu segon matrimoni el fill Francesc de Requesens-Campllong esdevé baró de Púbol i inicia un llarg període en què el nom de Requesens perdura fins a principis del segle XVII. Va seguir ocupant la baronia de Púbol el cognom Tormo fins arribar al segle XVIII després de la qual cosa el van exercir diverses famílies.

L'estructura bàsica de l'edifici actual, de tres plantes articulades a partir d'un pati central alt i estret, cal situar-la durant el període de màxima esplendor de la baronia de Púbol: segona meitat del segle XIV i principis del XV. Aquest castell d'estil gòtic-renaixentista ha sofert nombroses transformacions.

Amb tot això arribem a l'any 1970 data en què Salvador Dalí l'adquireix de la família Miquel per tal de regalar-lo a la seva musa Gala. Presentava una construcció molt deteriorada, amb importants esquerdes però entusiasmava Dalí pel que va utilitzar de manera molt intel·ligent les parets i els sostres creant espais insospitats, notant-se poderosament la mà de Salvador Dalí a les restauracions en què el va contribuir i que van durar dotze mesos.

Es va decorar el jardí amb elefants de llargues potes i es va construir una piscina amb busts de Richard Wagner.
Anys més tard, el 10 juny 1982 moria Gala a Portlligat. Aquell mateix dia seves restes van ser portats a Púbol on Dalí va fixar la seva residència per tal de viure amb els seus restes.

Aquest tancament dura fins al 30 agost 1984 data en que l'habitació que Dalí ocupa és pastura d'un incendi. Marxa de nou a torre Galatea d'on no surt més d'allà fins al dia de la seva mort ocorreguda el 1989.

Gala segueix esperant al costat d'un nínxol buit on havia de reposar Dalí ja que així era el desig de tots dos, si bé la seva voluntat va ser truncada per decisió de l'ajuntament de Figueres que va disposar fos enterrat a Torre Galatea.

Situació: A La Pera, municipi de la comarca del Baix Empordà (Girona).

Bon estat. Visitable. Facil aparcament.

Localització:  N 42 00 53 E 02 58 60. Altitud: 99 m.