CASTELL DE PRADES
(Baix Camp)
 

Porta d’entrada al recinte on es localitzen les restes
Absis de la capella del castell
MAPA de Prades
Facilitat per l’oficina d’informació d’aquesta localitat. (Retocat: en color vermell la situació del castell i de les muralles)
 


 


Se suposa que els àrabs van edificar un castell, fortament fortificat cap a l'any 1090 a causa de l'avanç de Ramon Berenguer III pel Gaià i el Penedès. El 1718 el castell es trobava totalment derruït i l'audiència de Barcelona ordenava que, per impossibilitar la defensa, s'obrissin les portes de la muralla fins a fer de 30 a 40 pams d'amplada. Al voltant de 1929 feia la funció de corral en una casa del carrer del Castell.

Finalment seves restes es van utilitzar per a la construcció de les cases més tardanes en el sector sud de la població encara que una petita mostra roman adossada al que fos la seva capella romànica que encara es pot observar i que consta d'una nau amb absis rodó i finestra central desgalichada.

Avui en dia les seves restes s'oculten entre modestes construccions.


Situació : A la població de Prades (Baix Camp) 

Accés : Visitat el 21/3/2009.  Trobarem aquest edifici al carrer de la Costa del Castell, a la cruïlla amb el carrer Alt del Castell.
L’element supervivent de més entitat d’aquesta edificació, és el de part de l’absis de la seva capella.

Estat : Malmès. Escasses restes. No és visitable. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres : Les referències a aquesta edificació son constants en el nomenclàtor de la vila: a més dels dos carrers citats anteriorment, també hi ha els carrers de Baix del Castell i carrer Passatge del Castell.