CASTELL DE PERAMEA
(Pallars Sobirà)
 

 Dalt d’aquest roquerar es suposa que hi havia hagut el castell de Peramea
Al peu del roquerar hi ha unes quantes pedres que podrien haver
format part de la muralla
Potser que amb una mica més d’imaginació que no pas de criteri, podríem pensar que aquestes pedres, situades a la planura del castell, podrien ser restes d’aquest
 

 


És esmentat ja a mitjan sXI dins el comtat de Pallars i va tenir la jurisdicció al monestir de Gerri. Va passar després als comtes de Pallars i posteriorment als comtes d'Erill. Va ser municipi independent fins al 1969.

Situació : A Peramea, entitat de població del municipi de Baix Pallars - (Pallars Sobirà) 

Estat : S’identifica el lloc on havia estat aquesta edificació, tot i que pràcticament no hi ha ni senyals. Lliurament accessible. Aparcament a l’ampla plaça (Plaça de l’Om) que trobarem a l’arribar al poble.

Accés : Visitat el 3/9/2010.  L’edificació (referenciada al segle XI), havia estat construïda dalt de tot d’un roquerar que trobarem a la part alta del poble, davant per davant de l’església de Sant Cristòfol.

Situació: N 42.32981 / E 1.04843. Altitud: 870 m.

Altres : Diametralment oposada a aquesta construcció, trobarem a l’altra banda del poble, les restes de la torre dels Colomers, que podria correspondre a una torre de guaita del castell de cap als segles XII-XIII.

Una pàgina de referència : http://perameabaixpallars.blogspot.com/