CASTELL I MURALLA DE PARDINES
(Ripollès)
 

Llenç de muralla
Base d’una torre
Altra torre
 

 


Situació : Dins la localitat de Pardines (Ripollès) – Girona

Accés : Visitat el 3/10/2009      
Coordinades del lloc: N 42.31237 / 2.21392.


De les restes de les muralles de l'antic recinte fortificat, anomenat "força" o castell de Pardines, només es conserva un tram de paret, amb les seves espitlleres corresponents, a la plaça del Pedró i un altre al llarg del carrer Major. Les muralles van ser construïdes a principis del segle XIV, quan el lloc pertanyia al Regne de Mallorca, partint de la paret de l'església, envoltaven i protegien tot el casc antic, de mida molt més reduïda respecte a les dimensions del nucli urbà que s'observen en l'actualitat.

En 1690 les tropes franceses de Lluís XIV les van acabar destruint i per això només es conserva la petita mostra que ha romàs fins als nostres dies.

Aquestes muralles van estar flanquejades per quatre torres, totes elles de forma semicircular, aixecades arran de terra i enganxades al mur fortificat posterior. Les trobarem, si es dóna una volta completa al nucli antic, al carrer Major, una altra a l'absis romànic o campanar (que fa les funcions de talaia sobre aquest territori), la tercera s'observa, completament derruïda, en un petit pati de la plaça del Pedró i l'última, i més ben conservada, al carrer de Baix, orientada al sud i dominant tota la vall del riu Segadell.

Senzill de trobar donades les reduïdes dimensions del llogaret. Cal localitzar l’església de Sant Esteve. Als voltants trobarem les restes. Al carrer Major hi ha una placa informativa de les antigues muralles.

Estat : El castell està pràcticament desaparegut. No així les muralles, de les quals hi ha rellevants restes. Aparcament als carrers del poble.