CASTELL DE PALOL SABALDÒRIA
(Alt Empordà)
 


Vista general del conjunt


Sembla ser que la filada de carreus que es veu en mig de les dues modernes construccions, són part de les restes de l’antic castell


 


Casal fortificat. Documentat en 1289. Conserva alguns murs darrere de l'església dedicada a Sant Miquel.
Malgrat no ser visitable és de fàcil accés i pot arribar fins al mateix conjunt a través d'una carretera que parteix des del mateix ajuntament.

S'han realitzat obres d'alineació de terres descobrint restes arqueològiques al costat de la masia Palol ubicat en la proximitat.

El nom de Palol apareix per primera vegada en 1182. Pertanyia a Arnau de Palol, prior de Lledó entre 1305 i ​ ​1328. El 1134 apareix Arnau de Palol en el testament de Pere Ramon de Vilafant. El 1182, en un testament del mestre Pere, apareix un Arnau de Vilafant i un senyoriu d’Arnau dePalol, que podria estar emparentat amb Palol Sabaldòria.


Situació : A les afores de Vilafant (Alt Empordà) – Girona

Accés :_Visitat el 24/6/2009      Coordinades aproximades, davant del cercat: N 42º14’33” / E 02º56’47”.

Estat : Arruïnat. Poques restes. No és accessible, doncs una tanca de tela metàl·lica rodeja tota la finca, on hi ha un conjunt arquitectònic format per una església preromànica, un castell medieval i un mas. Aparcament als voltants d’aquest cercat.

Altres : Aquest conjunt conté també restes ibèriques i romanes. L’Ajuntament de Vilafant va aprovar l’any 1995 un Pla Especial de Protecció per preservar-lo, a fi d’aturar l’estat de degradació que patia i procedir a excavar i restaurar tot el complex.

Unes pàgines de referència :
http://www.vilafant.com/asp/pdf/llibre/llibre19.pdf     http://www.vilafant.com/asp/pdf/llibre/llibre17.pdf