CASTELL DE PALMEROLA
(Ripollès)
 

Entorn més proper
Vista general de la bonica edificació
Façanes
Façana Escut sobre la llinda de la porta d’entrada
 

 


Casa forta (
esmentada ja el 1227) i desprès castell termenat.


Inicialmente era una domuso o casa fuerte. Documentado  en 1227 bajo el dominio y baronía de los Portella quienes también eran señores de la casa de Vilatammar, en Sant Martí d'Albars, el Lluçanès, donde residieron largas temporadas. En 1437 el ajenjo Juan de Palmerola reedificó la antigua fortaleza, que adquirió una cierta autonomía en 1465, cuando Galceran de Pinós, señor de la Portella, le hizo un feudo del castillo. Los sucesores de los Palmerola aumentaron progresivamente este dominio, hasta convertirse en prácticamente señores.. Fue propiedad de Galceran de Pinós y a partir de 1698 por el conde de Vallfogona.

El darrer marquès, Josep Despujol, ha restaurat —pràcticament ha reedificat— fa pocs anys el castell, que havia esdevingut els darrers segles poc més que una masia, i l'ha convertit en un castell de tipus medieval, amb una gran torre emmerletada.

Situació : A Palmerola, entitat de població del municipi de Les Lloses (Ripollès) – Girona

Accés : Visitat el 12/11/2009.  Situació d’aquesta edificació: N 42.15594 / E 2.03437.

Estat : Al costat de la porta d’entrada hi ha un cartell informatiu on es diu que és un centre col·laborador del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. El dia de la visita estava completament tancat, sense que es veiés ni una ànima pells voltants.

Es pot fer un lliure i complert recorregut de circumval·lació a tota l’edificació. Al costat mateix hi ha la petita església parroquial de Sant Vicenç de Palmerola, existent des del segle XII.