CASTELL DE LES PALLARGUES
(La Segarra)
 

Façana principal
Arc

Sala capitular

Façana principal Vista lateral
Presó Sala

 

 


Castell termenat. Es documenta el 1040 a referir-se en la segona consagració de la Seu d'Urgell al fet de la possessió per part de l'església del castell de Guissona i del castellum Espalargi que el comprenia al seu territori.

El 1061 se li denominava "d'Espallargues" en referència als Pallers. Durant 1315 el seu propietari era Berenguer de Rajadell i un any mes tard ho seria Joan de Concabella que ho seria durant una part del segle XIV i part del XV ja que el 1590 ho eren la família Argençola dels quals el conserven fins a mitjans del XIX.

Aquest castell que es va construir en un emplaçament aïllat i en el punt més alt al costat del riu Sió, a poc a poc es va veure envoltat de cases al seu voltant fins a formar un nucli urbà.

Sembla que al voltant de 1636 ja s'havien reunit unes 23 cases juntament amb unes muralles que les envoltaven. Pertany al tipus de castell palau dels que abunden a la comarca de la Segarra. És de planta molt irregular i el formen tres polígons de diverses mesures segurament per haver-se ampliat en diverses ocasions amb una gran façana.

El cos central que correspon al mes antic, conté un impressionant arc gòtic de tretze metres d'altura. Els cossos restants sembla corresponen al segle XVI. La balconada afegida posteriorment fa uns 200 anys, li permet prendre un aire de majestuositat.

No seria aquesta l'última transformació, la guerra civil i l'ocupació militar que va haver de patir dos bombardejos posteriors, que el van anar transformant fins a adquirir l'aspecte actual. Després de diversos canvis de titularitat, durant el segle XVIII va ser adquirit per la família Rovira que és l'actual propietària.

La planta baixa està destinada a dependències de serveis: exposició d'eines de labor, celler, quadres i l'antiga sala de guàrdia.
El primer pis acull al qual s'arriba per una escala de pedra acull la planta noble presidida per la Sala dels Capitols, i nombroses sales que l'envolten, i una terrassa amb vistes a tota la vall.

Des d'ella s'accedeix a un pou del qual a través d'una escala de cargol, s'arriba a les presons subterrànies


Situació : A les Pallargues, nucli de població del municipi dels Plans de Sió (La Segarra) - Lleida

Accés : Visitat el 22/4/2009. 

Un dels varis itineraris possibles, podria ser el següent: Procedents de Barcelona i circulant per l’autovia A-2 en sentit Lleida, prendrem la sortida del PK 517, i continuarem circulant per la carretera L-303 en sentit Agramunt. Abans d’arribar a la població de Bellver d’Ossó, prendrem un trencall a mà dreta, degudament senyalitzat, que per la carretera L-304 ens dirigirà cap al nostre destí.
Podrem aparcar el cotxe a la vora de l’edificació.

Coordinades: N 41º45’44” / E 1º11’50”.

Estat : Bon estat. De propietat particular.

Visitable. Més informació a http://www.salillas.net/castellscatalans/visitas_guiadas.htm