CASTELL I MURALLA DE PALAU-SATOR
(Baix Empordà)
 


Torre-portal, dita de les Hores, vista des de l'entrada al poble
 

El primer que es veu només entrar a la població, es la torre



Primera imatge res més penetrar en el recinte murallat 
Al girar-nos observem la part interior de la torre-portal

Continuem amb el recorregut
 

Dos imatges del recinte
 

La Casa Consistorial
 
Ja albirem el castell

El castell de Palau-sator
 

La porta d'entrada

Detall d'uns permòdols

A l'angle SW del recinte hi ha una torre cilíndrica atalussada amb espitlleres per a armes de foc amb murs a banda i banda
i a la part central del sector de tramuntana 


 


Castell termenat. Documentat l'any 994. Consta que els Senesterra van estar arrelats durant llargs anys en la vida d'aquest castell.

El cavaller Bernat I de Senesterra i de Santaeugènia adquireix l'any 1302 el castell de Palau-sator. Bernat III Senesterra de Santaeugènia i de Caramany el ven el 1379 a Bernat Miquel.

Posteriorment
apareixen com a propietaris els noms de Bernat I, Bernat II, Gerau, Elionor d'Agullana, la seva filla Magdalena, Martí de Sabater i marques de Benavent, Francesc de Borja seu fill Francesc i el seu nét Martí que seria l'últim senyor de Palau-sator.


Situació : Al terme municipal de Palau-sator  (Baix Empordà)

Accés : Visitada el 3/5/2009.

Situació exacte d'aquesta edificació: N 41º59' / E 3º06'

El castell te una gran torre quadrada de 20 metres d'alçaria i un casal afegit més tardà. La resta més important i visible de l'antic castell de Palau-sator és la gran torre mestra  i els murs marcadament inclinats que li donen forma de piràmide truncada. El parament és propi de les construccions romàniques primitives, o anterior al romànic, cosa que confirmen les obertures amb arc de ferradura de la part alta (segles X i XI).

El casal afegit a la part baixa del mur occidental degué formar part del castell, però ha sofert moltes reformes.

Una placa sota l'entrada de la torre-portal, indica que aquesta va ser reparada en 1955. El recinte ha estat declarat conjunt històric-artístic.