CASTELL DE PALAGRET
o de Mabarrera
(Gironès)
 



Vista dels contraforts de la muralla, element força significatiu del conjunt
 



Altre vista de l’edificació


Altre vista
Vista del fossat
   
 

 


 


Sobre un turó i dominant tota la vall roman el castell de Mabarrera al qual també se li coneix per castell de Palagret. El castell de Mabarrera, molt arruïnat, és situat al camí que porta al santuari de la Mare de Déu dels Àngels, aquest ja al terme de Sant Martí Vell. La primera referència que tenim data de l'any 922, quan Carles el Simple va confirmar i emparar tot allò que el bisbe Hilmerand va atorgar a l'església de Girona a Celrà i Palagret.

El nom de Mabarrera no és el seu nom original sinó que el va adaptar del mas Barrera posteriorment. Tot i que el 1088 el castell pertanyia a la Canònica de la catedral de Girona, el feu estava administrat per cavallers com les famílies Peratallada i Sitjar que li retien homenatge i li satisfeien els drets senyorials.

Les excavacions realitzades fins avui dia han permès datar el moment d'abandonament del castell a finals segle XV.
Es coneix molt poca documentació al voltant de la seva història. Del que va ser una important fortificació resten importants ruïnes. Des de l'any 2002 i sota la tutela municipal, cada any es duen a terme jornades de consolidació en les zones ja excavades i continuant la recerca en les àrees pendents.


Situació : En terrenys del municipi de Celrà (Gironès) - Girona

Accés : Visitat el 16/01/2010      Situació de l’edificació: N 42,01144 / E 2,89170. Altitud: 107 m.

Estat : Malmès. Restes força rellevants. En l’actualitat s’hi estan portant a terme treballs de restauració. Hi ha materials d’obra escampats per l’edificació. Fàcil aparcament.

Altres :  També és conegut amb el nom de castell de Mabarrera

El material predominant en la construcció d’aquesta edificació és la pedra anomenada llicorella, força abundant en aquest lloc. És força evident encara el fossat que envolta tota la construcció.

Al municipi de Celrà es poden visitar varies edificacions. Veure informació a: http://salillas.net/castillos/girones.htm 

Donem les gràcies a l’Ajuntament de Celrà  (http://www.celra.net), per haver-nos facilitat abundant informació (Les carpetetes: caminant per Celrà) que ens ha permès descobrir els castells i altres llocs d’aquesta bonica localitat.