CASTELL DEL PABORDE
(Baix Camp)
 


Façana
 

Tercera façana. Aquí es pot confirmar que s’estan fent obres de restauració
 

 


Situació : Dins de la població de La Selva del Camp (Baix Camp) - Tarragona

Accés : Visitat el 26/2/2009    Situat al final del carrer de Molins, a tocar de l’església de Sant Andreu.

Localització: N 41 12 57.84 E 01 08 08.67

Aquest castell conserva estructura i parets dels segles XII i XIII va ser residència del paborde, és a dir residència del membre de l'administració del senyor feudal i freqüentat en nombroses vegades pel seu arquebisbe.
Es reconeixen com a primers senyors del castell, Ramon de Bages (1169), Joan de Sant Boi (1190), Ramon de Barberà, Ramon de Sant Llorenç, Ferrer Pallarès i Guillem de Banyeres.

El 1410, amb l'anul · lació de la Pabordia, que tenia la jurisdicció civil, la senyoria va passar a la ardiaca de Vila-seca fins al 1412, que Benet XIII la va incorporar a la mitra.

Després de la desamortització va passar a utilitzar com a caserna de la guàrdia civil. Un cop haguessin marxat el cos de la benemèrita va passar a pertànyer a una propietat privada i l'any 1995 va ser cedit a l'ajuntament.

Al llarg dels últims temps va acollir l'escola municipal. Per a principis del 2006 es van iniciar obres de rehabilitació on es crearà un centre cultural i d'interpretació de la història local. Es conserven murs de maçoneria i pedra llaurada en els angles i finestres així com dues torres quadrades amb merlets.

Altres : Una pàgina de referència : http://www.laselvadelcamp.org/ciudad/turismo/default.php?secid=185&docid=192

D’aquesta mateixa pàgina, ens complau extraure la següent informació:
“Donem un tomb pel nucli antic que conserva l'urbanisme medieval. Al llarg del carrer Major, a més dels comerços, és digne de veure la font de Mitja Vila, amb l'escut esculpit el 1519, i algunes cases que encara guarden la fisonomia d'altres èpoques. Tot passejant podem descobrir racons o detalls curiosos com és el cas dels antics escorralons, passos estrets entre les cases per on s'escorren les aigües pluvials. Cartells informatius i majòliques ens explicaran detalls de la història i toponímia. Tots els carrers tenen dedicats uns versets del poeta Ramon Blasi i Rabassa.

A la plaça Major trobarem l'actual Casa de la Vila , antic palauet gòtic tardà amb l'escut de la família Montserrat a la façana. L'església de Sant Andreu , de grans dimensions, és una joia de l'arquitectura renaixentista de l'anomenada escola del Camp, i de la qual destaca la volta i el cimbori. Es conserven algunes torres de la muralla del s. XIV i part del castell del Paborde . Junt al castell, els Ponts , aqüeducte singular, s'ha convertit en el monument emblemàtic de la població”