CASTELL D'OS DE BALAGUER
(La Noguera)
 

 Vista d'Os de Balaguer, a l'arribar a la poblaciˇ.

Detall

Detall Detall

 


 

Castell termenat. d'origen Órab va ser  fortament fortificat  en 1035 per defensar la frontera d'al-LÓridi contra els carolingis. Formava part d'una lÝnia defensiva formada per nombrosos castells entre els que es contaven: Ager, Albesa, Almenar, Alguerri, Alguaire,  Castellˇ de Farfanya, Corbins, Llorenš, Santa Linya i el propi Os de Balaguer.

Va tenir un paper important a en les batalles que  lliuraven entre si els Comtes d'Urgell amb els de Cabrera que eren vescomtes d'└ger. Al 1415 Ferran I d'Antequera i d'Aragˇn  dˇna el castell al cavaller Joan Vivot. Des del segle XVI al XIX responien com a senyors d'Os la famÝlia Siscar.

 Comentaris : Situaciˇ Al poble d'Os de Balaguer ľ La Noguera (Lleida)

AccÚs : Visitat el 6/10/2007: Procedents de Balaguer per la C-12, en sentit └ger, als 12 km. aprox., trobarem una desviaciˇ a l'esquerra, que ens indica que a 3 km. trobarem Os.

A l'arribar-hi, ja des de la carretera s'identifica plenament l'edificaciˇ, que localitzarem de manera intu´tiva a dalt de tot del poble, on hem aparcat davant del castell: E 0║43'05" / N 41║52'16".

Estat : Molt reformat. Suposem que Ús de propietat particular. Desconeixem si Ús visitable.