CASTELL D'ORCAU
(Pallars Jussà)
 

Vista del castell i del seu entorn

Altra vista del castell

Altra vista del castell Altra vista del castell

 


 

Castell termenat.   Documentat el 1010. Al 1055 Ramón V de Pallars Jussá cedeix el castell a Arnau Mir de Tost i la seva dona Valença (filla de Ramón V) com| dot de casament; juntament amb els de Basturs, Llimiana i Mur. Actualment s'aprecien restes del que van ser els tres recintes murallats que tenia el castell i una torre circular possiblement la de l'Homenatge d'uns 5 metres de diàmetre dintre del quadrat (de 15 metres de costat) que tenia el castell. En un extrem es troben les restes de la capella dedicada a la Mare de Deu de la Pietat que s'esfondraria en 1962 a causa de les persistents pluges entre altres motius.
El dia 21 de desembre de 1971, mitjançant cessió gratuïta de l'Estat i la condició d'atendre de la seva conservació i custòdia, passa a formar part del patrimoni de la Diputació.


Situació : Al nucli d'Orcau, municipi d'Isona i Conca Dellà – Pallars Jussà (Lleida)
 
Visitat: el 27/10/2007. 
Situació exacte, de l'edificació: E 0º58'55" / N 42º09'48"  (A escassos metres, enrere, a la dreta, hem deixat un salze, i darrere d'ell es veu un cartell indicador de la direcció a seguir, ja a peu, primer per unes petites escales i després per un costerut camí, perfectament assenyalat per diversos cartells, hem pujat fins el castell).

Estat : Malmès. Lliurament accessible