CASTELL D'OLIOLA
(La Noguera)
 

Vista general, entorn de l'edificació, a dalt de tot del poble

Part superior de l'edificació, al cim d'un turó. Molt poques restes. 

Part superior de l'edificació, al cim d'un turó. Molt poques restes. 

 


 


Castell termenat. Aquest castell d'origen àrab està documentat en 908 encara que és va reconquistat en 1035. És dalt d'una penya on perduren restes de murs.

És dalt d'un penya on perduren restes de mursLa baronia d'Oliola va estar centrada al castell d'Oliola. Durant el segle XII va pertànyer als Puigverd i arribat el segle XV als Cardona-Anglesola, barons de Bellpuig. El 1496 va ser venuda al primer duc de Cardona, que la va incorporar al seu patrimoni.

Situació : Al llogaret d'Oliola, la Noguera (Lleida)

Accés : Visitat el 20/10/2007: Procedents de Ponts per la C-14, en sentit Artesa de Segre, a 4 km., a l'esquerra, trobarem una desviació que al cap de 3 km. més, ens conduirà a Oliola. Donat que és un poble de carrers costeruts i estrets, hem preferit aparcar còmodament en una petita placeta que hi ha a l'entrar: E 01º10'24" / N 41º52'31" – altitud aprox. 425 m.

A partir d'aquí, a peu, ens hem enfilat de manera intuïtiva pels carrers del poble cap amunt, guiats pel punxegut campanar.
Davant de la porta de l'església, arrenca un camí cap a les restes del castell. (No confondre amb una pista de muntanya que hi ha a la dreta d'aquest camí. Aniríem a parar a un dipòsit que hi ha al costat de les restes, però llavors, per arribar a tocar-les és una mica més complicat).

Estat : Totalment malmès. Molt poques restes. Accessible lliurament.