CASTELL DE MONTSORIU 
(La Selva)
 

Diferents vistes de la fortalesa
Diferents vistes de la fortalesa
 

 


Les primeres notícies del castell es remunten al 1002, però segurament i amb major antiguitat ja existia una fortalesa anterior. És un dels castells més grans del país, per la qual cosa és visible des de molts quilòmetres a la rodona. Constava de tres recintes fortificats amb forts murs construïts entre els segles XIII i XIV amb la torre de l'homenatge al punt central gairebé derruïda i amb una longitud de 75 metres.
Va ser residència dels vescomtes de Cabrera gràcies al matrimoni de Ermessenda (filla de Amat de Monti Soricensis) i Grau de Cabrera, sent l'època de màxima esplendor els segles XII i XIV.

La residència dels senyors era el segon recinte, on es veu l'antiga capella, que durant els segles XIII i XIV va ser dedicada a sant Pere, i sales amb indicis de voltes d'ogival i ventanals gòtics. Aquesta part del castell devia ser edificada al segle XIII, quan els Cabrera ho van convertir en el seu palau residencial. A partir del segle XV va entrar en decadència a causa de la guerra de "remences" i el canvi de residència dels Cabrera a Blanes el que va propiciar que el castell va ser acorralat pel rei Pere III entre els anys 1366 i 1371, i sotmès en 1371 . Ara les ruïnes són compartides amb el municipi de Sant Feliu de Buixalleu.

Accés : Visitat el 27/8/2008

Itinerari. Aparquem el cotxe al voral esquerra de la carretera (N 41º46'50" / E 2º32'11"), on hi ha un petit espai apte per a uns pocs vehicles, i continuem el camí, a peu. Durant la pujada, per una pista de muntanya en perfectes condicions, trobarem cinc camins que marxen o bé s'incorporen al nostre, però sense que això ens dificulti la identificació de l'itinerari: cal seguir sempre pel camí de l'esquerra, i amunt.

La passejada té una durada aproximada d'uns 45 minuts, sense cap dificultat, llevat, naturalment, d'alguns costeruts trams, i que amb moltes voltes i revolts, salva l'important desnivell del turó on està encimbellada aquesta edificació.

Les vistes des de dalt de tot, son esplèndides.

Situació de les restes del castell: N 41º46'58" / E 2º32'27"

Estat : Malmès. S'hi estan fent treballs de restauració. No és accessible lliurament a causa d'aquest treballs.

Altres : Les restes que trobem son força rellevants i denoten que era una poderosa i important edificació.
L'Ajuntament de Breda i la Diputació de Girona han senyalitzat durant les últimes setmanes el camí que porta des de Breda fins al castell de Montsoriu, convertint-lo en un nou atractiu turístic per als visitants. Aquest camí comunicarà amb el sender que va d'Arbúcies a Montsoriu.


Situació : Al terme municipal d'Arbúcies (La Selva) – Girona