CASTELL DE MONTSONÍS
(La Noguera)
 

Detall façana i finestra estil gótic
Detall
Detall
Una esplèndica armadura Part de la cuina
Detall Detall
Habitació per el pelegrí Calabós

     
      


 


El castell de Montsonis va ser construït l'any 1024 per ordre del Comte d'Urgell, Ermengol II El Pelegrí, amb la finalitat de protegir les terres que havien estat alliberades del poder dels musulmans.

El castell es troba dintre del Camí de Santiago, motiu pel qual disposa d'una habitació per al pelegrí que arriba en sol·licitud d'un llit per a pernoctar. Antigament la porta disposava de clau des del costat exterior doncs era norma (per a seguretat dels de la casa) tancar al visitant per a impedir-li caminar impunement per les estades durant la nit. Al marxar el pelegrí rebia pa, aigua i sal.

En 1418 el castell juntament amb les baronías de Ribelles, Montsonís, Foradada i Montclar són venudes a Gispert de Ponts, noble del poble de Ponts. A la mort de Gispert I de Ponts, el nou senyor de Montsonís li succeïx Arnau Guillem de Ponts, passant a ser hereu patern i matern (la seva mare era Beatriz de Perves) i adoptant el nom i les armes de Perves, que va perdurar fins a finals del segle XVII.

Quan la noblesa catalana es revolta contra el rei Juan II, aquest ordena demolir part de la torre de l'Homenatge i que pot apreciar-se al destacar la nova construcció. Francesc III de Ponts realitza en 1661 diverses modificacions fins a deixar el castell en l'estructura que avui observem.

A la seva mort i al no tenir descendents directes cedeix a la seva néta Agnès de Ponts i Desvalls. Aquesta es casa poc després amb Antoni de Rocabruna i Copons. Diversos llinatges s'han anat succeint de pares a fills fins a arribar a María Josepa de Rocabruna i Jordà qui es casa en 1856 amb l'advocat Plàcid de Montoliu i de Dusai. Així arribem a l'actual propietari del castell Carlos de Montoliu i de Carrasco, baró de l'Albi.

La història del castell de Montsonís ha vist el pas de tres llinatges mobiliaris: el primer, el dels Ribelles (considerat també el primer del comtat d'Urgell), el de Ponts i el Perves sense els quals no és concebible la història dels antics comtats de l'Ugell i el Pallars. Gombau II de Ribelles al casar-se amb la filla de Ferrer, Marquesa; senyora dels castells de Montsonís i de Foradada rep el castell i ho incorpora a una de les famílies més importants del comtat.

Família que ho manté fins a la mort de Ramón IV de Ribelles que ho deixa ple de deutes. En la visita al castell hi ha diverses coses que criden l'atenció: la magnífica façana exterior, que no l'antiga porta principal, el horatori privat amb accés directe a la capella per a seguir la missa i no barrejar-se amb el poble, el celler d'on parteix el subterrani secret que es comunicava amb l'església romànica de Salgar (en estat semi ruïnós), el forn de fer pa (el poble encara que tingués forn en la seva casa estava obligat a fer-lo en el forn del castell i donar una barra per cada 25 que fes), la sala d'armes antigues, la complerta cuina i la presó.

Al terme municipal de La Foradada, municipi de la comarca de La Noguera  

Propietat dels barons de l’Albi. Visitable. Aparcament als voltants.

Accés – Visitat  el 22/06/2008

Localització: N 41 53 13  E 01 01 20.     Altitud: 402 m.