CASTELL DE MONTMAR═
(Alt EmpordÓ)
 


 


Planell del castell
 

 


Situaciˇ : En terrenys del municipi de Pont de Molins (Alt EmpordÓ) ľ Girona

AccÚs : Visitat el 29/9/2009     Coordinades del lloc estimat: N 42║19ĺ02.16ö / E 02║54ĺ21.61ö

Estat : PrÓcticament desaparegut. Lliurament accessible.

Un interessant treball sobre aquest tema, facilitat per l'Ajuntament :

Castell de Montmari : Aixecat al segle XII sobre un turˇ que dominava el riu Muga, a la seva riba dreta, i dins del terme jurisdiccional del castell de Llers i comtat de Besal˙. Dominava el petit ve´nat de les Arugues, avui desaparegut, que hom situava en un revolt de la Muga. L'any 1115 apareix documentat Ramon de MontmarÝ, que suposem senyor o castlÓ del castell.

Constava d'un perÝmetre emmurallat composat per dos recintes, amb una torre de lĺ'homenatge quadrada. La seva relaciˇ amb l' esglÚsia romÓnica del Roure i el posterior priorat agustÝ Ús molt estreta, de fet els senyors de MontmarÝ n'eren enterrats allÓ, i encara avui a la porta principal de l'edifici hi ha un escut, amb un castell sobre un riu, que representen MontmarÝ i la Muga.
S'esmenta documentalment que els ˙ltims senyors foren els Casnatallˇ, i que la darrera senyora, Francesca de Casnatallˇ, deixa totes les seves propietats al paborde del Roure.

N'Ús probable que tambÚ fos afectat pels conflictes entre el comte de Besal˙ i el d'Emp˙ries al segle XII, i al XV per les guerres remences. En els segles segŘents restaria abandonat fins arribar al llastimˇs estat en el que s'hi troba avui en dia.
Els lÝmits dels territoris feudals dels castel1s de Molins i MontmarÝ serien utilitzats per definir el terme municipal de Pont de Molins, quan aquest ve´nat es va separar de Llers a principis del XIX.

Autor: Ferran del Campo JordÓ.