CASTELL DE MONTJUÏC 
(El Barcelonès)
 


Des del castell


 


El castell de Montjuïc de Barcelona s'assenta sobre el solar de l'antiga torre del Farrell que al seu torn ho estava sobre el castell del port erigit en 1022 .

A principis del segle XI es va construir el denominat Castell de Port del que inicialment era propietat del vescomtat de Barcelona. El pas dels anys va propiciar que fora del domini de Berenguer Bernat (1119), Guillem de Torrelles (1265), i Bernat de Sarrià (1329). Se sap que havia arribat a convertir-se en un castell ruïnós durant els anys pròxims a 1460 a causa de la pèrdua del seu valor polític. La Torre del Farrell que en realitat era una talaia disposava de vigilància pròpia mantinguda pel consell de Cent. Testimoni i partícipació notable, va tenir significativa decisió en la resistència contra Barcelona per part de Joan II en 1472 i en 1640 en la Guerra dels Segadors. Amb motiu d'aquesta guerra es va adequar un fort provisional format per un quadrilàter irregular amb dos baluards petits i dos de mitjans.

En 1640 va quedar integrada en la fortificació com a torre de l'homenatge i en 1652 aquesta fortalesa passa a poder real.
Després d'una gran ampliació en 1694 que la fa ocupar la pràctica totalitat del cim de la muntanya va ser destruïda per les tropes borbòniques de Felip V en 1706 per l'important paper que havia ocupat en la resistència de la ciutat. En 1751 Juan Martín Cermeño seguint els plànols del francès Vauban especialista en fortificacions, porta a terme la reconstrucció del castell. És la clàssica forma estavellada amb diferents fosses i fortins a prova de resistir qualsevol atac. L'accés després de sobrepassar la porta principal es divideix en dues rampes en forma de V molt pronunciades per a arribar a l'esplanada principal on avui dia descansen els grans canons que defensaven la fortalesa dels atacs des del mar.

Durant 1808 es van establir les tropes napoleónicas i sis anys després va començar a destinar-se com presó. Poc temps després va ser novament ampliat i va passar a disposar de guarnición pròpia fins al regnat de Carlos IV.
El castell de Montjuïc és un silenciós testimoniatge de la història de Barcelona i de Catalunya. L'any 1842 el general Espartero, durant la seva regència, bombardeja la ciutat en revolta des del mateix castell. Va ser escenari del famós procés militar de Montjuïc del 1896 contra els anarquistes inculpats per l'atemptat de la processó del Corpus i de la subsegüent Setmana Tràgica, el 1909, quan va ser afusellat Ferrer i Guàrdia. La guerra civil espanyola torna de nou a dur el dolor i la mort . Lluis Companys, president de la Generalitat era afusellat el 15 d'octubre de 1940 , fets que commemora el Fossar de la Pedrera.

Des de 1960 que va ser retornat a la ciutat de Barcelona és un lloc de visita popular des d'on s'observen unes esplèndides vistes de la ciutat costat mar. Es pot accedir amb automòbil o a través d'un modern teleféric. Entrada gratuïta excepte el museu i la cafeteria.

-----

És una muntanya polifacètica, en la qual hi ha hagut i hi ha de tot. Al llarg de la seva història, Montjuïc ha albergat un antic cementiri jueu (d'aquí ve el seu nom), un gran assentament militar, l'Exposició Internacional de 1929, un circuit de Fórmula 1 i de carreres de motociclisme, un parc d'atraccions, els Jocs Olímpics, miradors, un jardí botànic i un castell d'història sinistra,
El dia 15 de juny del 2008 la ciutat de Barcelona va rebre definitivament el castell del govern central el qual va preparar una gran festa popular per a mostrar el present i el futur del recinte castrense. En aquesta festa de portes obertes el castell de Montjuïc va mostrar tots els seus racons secrets. Entre aquests llocs "secrets", està la cel·la on el president de la Generalitat Lluis Companys, executat durant la dictadura de Franco, va passar els seus últims dies, així com el lloc en el qual va ser afusellat, en el Baluard de Santa Amalia
 
N 41 21 48 E 02 09 58. Altitud: 213 m.