CASTELL DE MONTGRI 
(Baix Empordà)
 


Façana principal

        

                                                 
 Espitllera

                        Vista lateral


Passadissos de ronda

 
Aquest castell mai es va arribar a finalitzar


Detall


El castell vist des del mig de la poblacióCisterna

 

 

Castell de Montgrí (de Sta.Caterina) (nom de la muntanya que l'ocupa). Construït entre el 1294 i el 1302.

Aquest inacabat castell del qual només es va construir el que avui diríem "carcassa", mostra només les quatre parets (de planta quadrada) les fosses, les cisternes i les quatre torres, contenint algunes càmeres a l'interior de les torres adossades als quatre angles. En veure aquesta grandiosa obra al capdamunt del turó un no pot deixar de pensar en el gran esforç dels jornalers que van haver de pujar tones de material fins a construir els alts murs.

Va ser construït entre 1294 i 1302 per Jaume II com avantguarda dels seus dominis davant la desobediència de Ponç Hug IV comte d'Empúries.
Va ordenar a Bernat de Llevia la seva construcció en 1294 però en desaparèixer la primera casa comtal d'Empúries, va deixar de tenir interès la conclusió d'aquesta fortalesa.

Tot l'edifici és de carreus molt ben llaurada. L'única porta es localitza a la cara sud formada per un arc de mig punt i defensada des del camí de ronda per un mataven construït sobre ella.
Els murs arriben uns 13 metres d'altura i es pot accedir per una escala de cargol construïda recentment. Molt abandonat i de difícil accés.

Des de dalt de les torres s'adverteix una impressionant panoràmica que pot arribar a la costa empordanesa.
A la imatge inferior s'aprecia el nu interior del inacabat castell.

En 1910, el comte de Torroella de Monrgrí va llançar una oferta per adquirir i restaurar el castell. En 1930, el pintor Josep Maria Sert mostra el seu interès per la restauració del castell però les dificultats de l'accés al castell el van fer desistir.
Cinc anys més tard era Josep Castells qui de nou insistia donant la veu d'alarma a través d'una revista local en el sentit de la urgent necessitat que les autoritats competents procedissin a la restauració del castell.

La seva inacabada construcció permet contemplar una obra tal com va ser concebuda sense afegits posteriors. El castell és encara autèntic
.

Situació :
Dalt d’un turó que presideix la localitat de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) – Girona

Estat : Tot i haver estar construït entre els anys 1294-1301, actualment presenta un molt bon estat. Hom es pot moure lliurament per tota l’edificació. Una escala de cargol permet l’accés al camí de ronda, que en un bonic recorregut aeri ressegueix tota l’edificació. Precioses vistes a tots els voltants.

Accés : Visitat el 29/04/2010

Altres  : Una interessant pàgina d’informació:  http://www.raco.cat/index.php/PapersMontgri/article/viewFile/111331/138924

Una pàgina amb força informació de l’itinerari: http://www.torroellaestartit.com/el_montgri_visita_virtual_castell.php