CASTELL DE MONTESQUIU
(Osona)
 

   

 

 


Documentat el 1285. Primer va ser casa forta per a passar posteriorment a denominar-se castell. Conegut al principi sota el nom de Castell de Colobrer. Juntament amb el de Bàssora i el de Saderra, formaven el triangle defensiu de la zona.

Durant el segle XIV fa del castell la seva residència habitual la família Besora. Va ser Lluis Descatllar, senyor de Besora i Catllar qui portaria a terme la primera reforma del castell durant el segle XVII. Entre 1810 i 1820 una nova restauració la porta a terme els senyors de Juncadella, creant noves dependències i aïllant-se la part noble.

L'escala molt deteriorada es canvia per una altra d'estil gòtic i es construïxen la cisterna, la font i el jardí. A causa de els nombrosos canvis portats a terme al llarg de les èpoques, es veu molt alterada pel que fa a la seva estructura original.

Entre els anys 1917 i 1920 ha estat restaurat i convertit en mansió residencial. Havia estat habitat fins a 1976 per la família Juncadella que fins que va morir l'última propietària. Des de llavors és propietat de la Diputació de Barcelona (per a equipaments públics acollint activitats de formació i estudis, gestionats per la Vola Campanyia de Serveis Ambientals), celebrant-se en ella cada any i coincidint amb l'època estiuenca, diverses jornades artístiques i culturals. Disposa d'una sala d'actes amb capacitat per a 90 persones, quatre aules de treball, sala de descans i cafeteria on es poden celebrar congressos i convencions tant de caràcter públic com privat.

El castell oferix diverses i atractives propostes: Artesania, Sala d'exposicions, venda de productes artesans i gastronòmics típics de la zona, centre de convencions servei de bar, visita guiada, alberg, Escola de Natura Els Codines, etc.

A les afores de Montesquiu població de la comarca d’Osona.       N 42 06 49 E 02 12 45