CASTELL DE MONTCLAR
(L'Urgell)
 

Façana
Portal d'entrada  Façana

El fals pou


 


Castell-palau edificat en 1635 (tal com resta exposat en la façana) segurament pels Guimerà sobre les restes d'una torre romana anterior i restaurat últimament en 1970 . La primera notícia que es té constància es remunta a 1194 que Gombau de Ribelles sol·licita confirmació real de la donació a Ponç de Cabrera dels drets reservats en la donació que fa Ponç Ramón de Cervera dels castells de la Foradada, d'Artesa, Montsonís i Montclar.

El senyor de Montclar assolia fer presoners amb certa facilitat gràcies a la seva bravura. Una vegada consumada la conquesta de Lleida els propietaris del castell es van convertir en els colonitzadors de les terres arravassades als musulmans. Mès endavant el castell va passar a domini dels descendents d'Arnau Mir de Tost, en principi als Cabrera (per matrimoni) ja que la filla petita d'Arnau, Legarda; va casar amb Ponç I vescomte de Girona i senyor de Cabrera.

Durant els anys que van seguir, el seu fill Guerau de Cabrera hereta del seu avi el patrimoni i el comtat d'Urgell. Anys després, Guerau II de Cabrera que havia ampliat a força de conquistar la seva prosperitat, cedeix als Ribelles els seus dominis gràcies a altres noces, entre una filla seva, Marquesa, i Gombau II de Ribelles. Amb els Ribelles, Montclar i Montsonís, formen un senyoriu de gran poder donant principi a la seva màxima esplendor. La llegenda conta que les batalles que es van dirimir en les seves proximitats enfront dels musulmans van ser d'una gran duresa.

De la història de Montclar, destaca que en el període comprès des del 1200 fins a avui tan sol cinc famílies han estat els seus propietaris: els Cabrera, els Ribelles, els Ponts, els Despujol i des de 1986 els Miguel el llinatge dels quals prové del Baix Empordà (castells de Palau Sator, Palau Sacosta i Púbol). Com en la majoria dels castells, alguna cosa els caracteritza uns d'uns altres, o oferixen detalls que els distingeixen entre si.

En Montclat es pot observar un gran menjador on es van celebrar sopars medievals (encara avui es pot llogar per a reunions), la presó (estaven un temps fins a realitzar el judici i se'ls donava als reus menjar) i les masmorres (no se'ls donava menjar i no sortien mai) i unes ròtules de pedra des d'on podien ser observats. És també interessant la tribuna oberta al costat de la capella des d'on els senyors de la casa podien seguir els oficis sense sortir de casa i barrejar-se amb el poble. Aquest castell va ser declarat monument històric artístic en 1979.

Situació: A Montclar, un poble del nord-oest de la comarca de l’Urgell pertanyent  al municipi d’Agramunt

GPS : N 41 50 51 E 01 02 31.