CASTELL DE MIRAVET
(Ribera d'Ebre)
 

Vista de l'edificació.  En primer terme el poble de Miravet.

Diferents vistes de la imponent mola.

 
Diferents vistes de la imponent mola. Porta d'entrada a l'edificació, al recinte Jussà
Pati del recinte Jussà Graner 
Galeria. Servia de petit claustre i aportava il·luminació
a l'entrada del temple.
  Pati d'armes


 


Documentat el 1153 . Aquest estratègic castell no va ser conquistat fins que ho van ser les ciutats de Lleida i Tortosa.
El 24 d'agost de 1153 el comte Ramón Berenguer IV dona aquest castell a Pietro della Rovere. Dintre del terme del castell estaven també integrats els castells de Algars, Corbera, Gandesa, el Pinell i Rasquera.
Gràcies a l'adquisició dels castells d'Ascó, Horta i Riba-roja per part dels templaris, aquests passen a dominar a través de Miravet tot el territori comprès entre l'Ebre i el riu d'Algars. Després de l'extinció dels templaris el castell passa a poder dels Hospitalaris qui ho van tenir fins a l'any 1835.
Assetjat durament en la Guerra dels Segadors, en la Guerra de Suceessió cau en poder de Felip V en 1707 i a partir d'aquí sofreix un fort desmantellament. És de nou reconstruït en la Tercera Guerra Carlina.
En època moderna rep ocupació per part de les tropes del general Franco i és escenari de primer ordre en la batalla de l'Ebre (25/7/1938). Finalment és ocupat per les tropes del govern de Burgos. Fortificat i restaurat en diverses ocasions, roman tot el recinte de murs i torres de la muralla així com algunes dependències.
L'ampli recinte interior conté la cisterna i l'entrada al castell a través d'un llarg corredor amurallat. Una vegada restaurat de nou forma part del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya al ser Monument Nacional i Bé d'Interès Cultural.  
El 20/04/03 Miravet va celebrar el 850 aniversari de l'arribada dels templaris a Miravet. Es completava l'ofensiva cristiana i es preparava l'ocupació del que els experts van denominar la Catalunya Nova.


Situació : Dalt d'un cim que presideix el poble de Miravet (Ribera d'Ebre) - Tarragona

Accés : Visitat el 12/9/2008: Fàcilment localitzable, dalt del poble, s'hi accedeix per una carretera que des del poble ens
 condueix a una esplanada davant d'una façana lateral, on aparquem còmodament el cotxe.

Situació d'aquesta esplanada: N 41º02'09" / E 0º35'35".

Estat : Restaurat. Visitable, sols o amb guia.

Altres : Grandiosa edificació. Es visiten diverses estances. Magnífica terrassa superior, amb esplèndides vistes sobre el riu i la  vall de l'Ebre.Una pàgina de referència: http://www.mhcat.net/content/view/full/813

Altres informacions:

Adreça : Camí del Castell, sn.      43747 Miravet (Ribera d'Ebre)     Tel. 977 40 73 68

Horari :
 De dimarts a diumenge, inclosos els festius.
 De l'1 d'octubre al 31 de maig: de 10'00 a 13'30 h. i de 15'00 a 17'30 h.
 De l'1 de juny al 30 de setembre: de 10'00 a 13'30 h. i de 16'00 a 19'30 h.
 Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.
 La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari.

Més dades:
 En la visita efectuada en data 12/09/2008, el cost de la visita per persona, ha estat de:
 - Entrada : 3 € -    Visita guiada : 2,10 €