CASTELL DE LLAÉS
(El Ripollès)
 

 Vista general, entorn de l'edificació

 


L'antic castell de Llaés, documentat el any 919 es localitza sobre el mateix turó on acull l'església parroquial de Sant Bartomeu. El castell que primerament s'anomenava Lacesi, l'any 955 passà a dependre del monestir de Sant Joan de les Abadesses. A cavall dels segles XI i XII el castell formava part del comtat de Besalú, i el posseïen els vescomtes de Bas, senyors de Milany. El 1342 l'abat comprà al rei tot el domini del castell. Actualment el castell és propietat privada.
La església va ser obra de l'abadessa Ranlo, que consagrà el bisbe Ató el 23 d'abril de 961. L'església actual respon encara a les característiques d'aquest temple, però està tan transformat que difícilment s'hi reconeix res del tipisme dels edificis romànics, per culpa, segurament, del terratrèmol de l'any 1427, que ensorrà les voltes i part de l'absis.

Situació : Al llogaret de Llaés, nucli del municipi de Ripoll (Ripollès) – Girona     

Accés : Visitat el 28/6/2008        (N 42º09'16" / E 2º14'56").

Estat : No hem pogut arribar fins l'edificació. Així doncs en desconeixem l'estat. No és accessible lliurament.
La pàgina web http://www.ddgi.cat/ripoll/rutes/rutes6.htm de l'Ajuntament de Ripoll, manifesta que "Actualment el castell és propietat privada i l'església és a l'interior de la muralla que envolta les dues edificacions. Si es vol visitar l'església es recomana anar-hi un cap de setmana, quan hi solen ser els propietaris del castell."