CASTELL DE LA SALA
(Ripollès)
 

Vista general. Entorn
Façana davantera
Façana posterior. Les quatres cares exteriors de l’edificació són diferents
Vistes de la singular torre situada dins de l’edificació
Altre vista de la torre interior
Espitlleres i filada “d’opus spicatum”
 

 


Situació : En terrenys del municipi de Vilallonga de Ter (Ripollès) - Girona

Accés : Visitada el 6/10/2009.

Situació: N 42º33833 / E 2.30182.

Estat : Parcialment restaurada. De propietat particular. Hem tingut la sort de que el Sr. Joan, propietari d’aquest terrenys, ens ha acompanyat en la visita a la casa. En altres ocasions, caldria moure’s per aquest lloc amb coneixement dels habitants de la masia La Sala, molt propera.

Altres : És una curiosa edificació. Sembla haver estat una casa fortificada. A mida que ens hi acostem descobrim més detalls. Manté un bon nombre d’espitlleres. En dues de les parets hi ha unes fileres “d’opus spicatum”, tècnica constructiva força antiga.
Però el més interessant és l’interior, que alberga una espècie de torre, espectacular, força ben conservada. La llum natural zenital li dona un aura de misteri ...

Un dels panys de paret té una amplada de 130 cm. Les altres parets fan 60 cm. de gruix. Les obres que han finalitzat fa poc, han consistit en restaurar de manera acurada la malmesa coberta de l’edificació. El resultat ha estat certament brillant.

El propietari té intenció de continuar amb la restauració d’aquesta bonica construcció. Hi ha força feina a fer. Rebaixar el terra, doncs l’alçada de les espitlleres denoten que el pis era força més baix que l’actual. Exteriorment també caldrà rebaixar la terra dels voltants de l’edificació ...