CASTELL DE GÓSOL
(El Berguedà)
 

 


Documentat en 1068. Restes en la part alta de la població del que va ser el castell destacant una gran torre quadrada acompanyada pels murs de l'antiga església parroquial.

Gósol va pertànyer inicialment al pagusberguedà, però aviat passa als comtes de Cerdanya i més tard, amb les restants possessions d'aquests, al patrimoni dels comtes de Barcelona. Els uns i els altres infeudan el castell de Gósol, als senyors de Pinós. L'any 1273 Galceran (IV) de Pinós, (dit el Vell), i la seva dona Esclarmunda atorguen carta de poblament per a tots aquells que s'estableixin en la població. Aixó alliberava els habitants presents de l'obligació de treballar en les reparacions del castell.

A la fi del segle XIV, Gósol es veu involucrat en les lluites contra el comte de Foix i un any després pateix de la guerra contra Joan II. El 1469 el capità Pere Companyó va declarar la vila sotmesa al rei de França. En aquesta època, Gósol, com la resta de les propietats dels Pinós, havia passat a pertànyer als ducs d'Alba.