CASTELL DE GELTR┌
(El Garraf)
 

Porta entrada i fašana principal

Fašana posterior

 

Documentat el 1080. El bisbat de Barcelona tenia donat el castell en feu als descendents de Mir Geribert, els quals van adoptar el nom de Ribes, els quals van disposar d'ell durant molts anys. Tingueren la castlania els Manresa, que primer eren sots-castlans dels Ribes, i, posteriorment, passÓ a  altres llinatges fins que el 1359 els darrers senyors, els Sant Just, vengueren el castell i el terme de la Geltr˙ al municipi que des del 1359 formava la Geltr˙ amb Vilanova de Cubelles i Cubelles.

Actualment acull lĺArxiu Hist˛ric Comarcal, va ser restaurat en 1919 per Jeroni Martorell. D'aquest castell amb pati interior es conserven elements dels segles XII al XV. En el museu s'exposen colĚleccions d'arqueologia i cerÓmica catalana i en especial una important colĚlecciˇ d'art modern amb les signatures de Fortuny, Brull, Casas, Novell i molts mÚs; aixÝ com els fons que havien estat previstos per al projectat Museu d'Art Contemporani de Barcelona.

Es va  reconstru´r sobre l'estructura d l'antic edifici medieval, bastit entre els segles XII i XV, del qual en conserva diversos elements remarcables, com les finestres g˛tiques o els escuts esculpits. No s'ha conservat l'antiga torre mestra, de planta circular. La restauraciˇ va ser duta a terme per Jeroni Martorell sota el patrocini de Josep Font GumÓ.
La carta municipal fou concedida per Jaume I el 1274, i Vilanova va esdevenir un "carrer de Barcelona" (una vila amb els mateixos drets que la capital) per privilegi atorgat per Alfons IV el 1418.
AccÚs : Dins la poblaciˇ. FÓcil de localitzar. A la vora de la plaša de Font i GumÓ

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltr˙ ofereix diferents espais municipals per fer els casaments civils. Cada espai tÚ unes caracterÝstiques i un mobiliari concrets. Referent al castell, l'adreša es plaša de Font i GumÓ, s/n
Lloc cerim˛nia: pati interior, a l'aire lliure.
Capacitat: unes 100 persones.
Equipament : taula per a la signatura i equip de sonoritzaciˇ .
Contacte: tel. 93 8140000
Correu electr˛nic: protocol@vilanova.cat

A Vilanova i la Geltr˙, municipi i capital de la comarca del Garraf
Localitzaciˇ: N 41 13 36 E 01 43 40