CASTELL FORMÓS
(La Noguera)
 

Vista parcial de l'espectacular façana del davant, amb un modern pont de ferro, per salvar el fossar

Vista parcial de la muralla, edificada sobre uns "bons" fonaments

Torre massissa del castells islàmic amb portaló, que comunica el
castell amb el pas de ronda de la muralla que tancava la ciutat

 

Coneixem la data de fundació del castell gràcies a l'historiador àrab Ibn Hayyan que relata la campanya de Lubb b. Muhammad contra el comtat de Barcelona l'any 284 de l'Hègíra [897-898) i en la que desprès de vèncer al comte Guifré el Pelós es retirà i coincidit amb eI mes de Ramadà (octubre del 897) comença la construcció del castell. Durant el segle X fou una de les fortaleses més importants de la frontera entre al-Andalus i els comtats catalans.
Els treballs arqueologics efectuats han demostrat que el castell es converteix en residència-palau a partir de la segona meitat del segle XI per obra del governador de Lleida, Yusuf al-Muzaffar, Les magnifiques guixeríes que el decoraven es poden contemplar al Museu Comarcal de la Noguera,
Amb la conquesta feudal de la ciutat (1105) el castell es convertí en residència dels Comtes d'Urgell. A partir de l'entrada del Casal de Barcelona (1314) s'hi realitzaren grans obres d'embelliment. Fou aquí on el 5 de setembre de 1319 nasqué Pere III el Cerimoniós, rei de Catalunya, i on moriren la comtessa Cecília de Comenges i el comte Pere d'Urgell.
La disputa per la successió a la corona que va generar el Compromís de Casp, enfrontà el darrer comte d'Urgell, Jaume II el Dissortat amb el rei Ferran d'Antequera.
Aquesta guerra i la rendició del comte, el 5 de novembre de 1413, significaren la destrucció, saqueig i enrunament progressiu del castell.


Situació A la ciutat de Balaguer     GPS :
N 41 47 40 E 0 48 20
Accés: En cotxe. S'aparca davant del castell
Estat: Malmès. Visitable amb cartells explicatius. Perfectament accessible
Horaris de visita guiada per a particulars : Es pot visitar sense reserva prèvia, els dissabtes i diumenges de 10 a 14 hores.