CASTELL DE FARNERS
(La Selva)

Vist des de l'ermita

Vist des de el turó
Interior del pati Altre vista del castell

 

La primera notícia del castell es troba en el segle XI com possessió del comte de Barcelona, Ramón Berenguer qui ho tenien donat als vescomtes de Cardona.

El 1240 Pere Ramón de Vilademany ho cedeix en testament al seu fill Arnau. El castell va ser alternant la propietat entre les famílies Vilademany i Farners la qual cosa va arribar a crear un greu problema de jurisdicció fins a bé passat el segle XIV. El castell de forma trapezoïdal té una superfície d'uns 200 m²., destacant una torre mestra de forma circular de 8,40 metres de diàmetre i una alçada de 12 metres.

Es poden observar restes d'altres dependències i unes escales que permeten pujar fins a les muralles del segle XII. El seu últim ús data del segle XVIII que va ser ocupat per un regiment borbònic a causa del la Guerra de Successió. El 22 d'abril del 2003 es va inaugurar la restitució parcial de la part nord de la muralla per a donar accés, mitjançant una escala metàl·lica, al pas de ronda que s'ha construït en fusta. També una escala per a poder accedir a la torre de l'homenatge permetent que sigui visitable fins a l'alt de la terrassa.
Al mateix temps s'ha procedit a consolidar la torre de defensa, el recinte interior i el pati d'armes. Obert tots els dies.

Situació : Al terme municipal de Santa Coloma de Farners (La Selva )  Accés :Visitat el 30/8/2008

Aparcarem còmodament el cotxe al  N 41º51'35" / E 2º37'57".  Als voltants hi ha una extensa zona de picnic: barbacoes, serveis, papereres, etc., en un entorn molt acurat.

El castell ens contempla des de l'alçada del turó proper. Per arribar-hi, cal fer a peu el darrer tros del recorregut. En cinc minuts de costerut passeig, hi serem.

Situació exacte de l'edificació, davant de la porta d'entrada: N 41º51'38" / E 2º37'51".

Estat : Restaurat des de l'any 2003. Lliurament accessible.